VIDEO Norii toxici de fum de la incendiul din Câmpulung conţineau o substanţă extrem de periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dioxina era substanţa toxică din fumul gros                         FOTO Laurenţiu Ionescu
Dioxina era substanţa toxică din fumul gros                         FOTO Laurenţiu Ionescu

Dioxina, o substanţă extrem de toxică, a fost eliminată în atmosferă în timpul incendiului de la depozitul de materiala periculoase din Câmpulung. 35 de pompieri care au intervenit la stingerea incendiului vor fi examinaţi trei luni de zile de către medici. Autorităţile au vrut atunci ca nordul municipiului Câmpulung să-l evacueze.

Declaraţia vine abia la săptămână după ce 3700 de tone de deşeuri periculoase au ars în incendiul de pe fosta platformă Aro.Inspectorul şef colonel Ion Popa a precizat că suprafaţa care a ars a fost de aproximativ 500 de metrii pătraţi şi se putea extinde la 4500 de metrii pătraţi. "La un moment dat am fost în postura ca ,împreună cu domnul prefect şi domnul primar să încercăm să evacuăm nordul Câmpulungului.Fumul care se degaja acolo conţinea o substanţă extrem de delicată şi extrem de toxică pentru organism, se cheamă dioxină", ne-a declarat inspectorul şef Ion Popa.

35 de pompieri care au inhalat fumul vor fi monitorizaţi

Dioxina este denumirea pentru un grup de substanţe cu un crescut potenţial toxic şi canxcerigen."Eu am înaintat un raport pentru Centrul Medical Argeş pentru un număr de 35 colegi de ai mei să fie consultaţi şi monitorizaţi timp de trei luni de zile.Ce ne dă nouă de gândit este faptul că acel fum care l-au inhalat numai pompierii, pentru că nimeni nu mai era acolo,vălătucii negrii de fum care erau acolo, ăia erau periculoşi", a mai precizat Ion Popa.

Dioxina poate fi cauza multor îmbolnăviri, dar şi poate fi fatală

Pentru că se bioacumulează şi au timpul de înjumătăţire mare expunerea cronică poate să ducă la consecinţe asupra sănătăţii cum ar fi: disfuncţii reproductive, dereglări ale tiroidei, diabet, endometrioză, afectarea sistemului imunitar şi nervos La concentraţii foarte reduse pot fi periculoase. Pe durată îndelungată ele acţionează negativ asupra sistemului corporal de imunitate, producând îmbolnăviri grave ale pielii, ale căilor respiratorii, ale glandei tiroide şi aparatului nervos.Prin încercări făcute pe animale s-au dovedit şi efecte cancerigene

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite