Trei digestive naturale pe care le poţi prepara din rozmarin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut mai ales ca un condiment cu arme inconfudabile, rozmarinul are, după cum se ştie, şi calităţi terapeutice. Pe lângă acţiunea antiseptică, planta are proprietăţi coleretice, colagoge, diuretice şi, mai ales, de stimulare a secreţiei sucurilor digestive.

„Rozmarinul ajută la funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin: îmbunătăţirea digestiei, stimularea producerii şi eliminării de bilă şi reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul tractului intestinal”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Pentru obţinerea acestor efecte, cea mai la îndemână este infuzia, preparată dintr-o linguriţă cu vârf de plantă, la o cană  de apă clocotită. Se lăsă la infuzat 15 min şi se obţine un ceai din care se beau două căni pe zi, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Efecte digestive are şi pulberea de rozmarin, obţinută prin mărunţirea foarte fină a plantei.

„Se administrază câte o jumătate de linguriţă rasă de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă”, explică Elena Badea.

Un pic mai dificil de obţinut, dar foarte eficient, este şi maceratul la rece din rozmarin.

"Avem nevoie de o linguriţă cu vârf de plantă, la o cană de apă rece. Amestecul se ţine, timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă", explică specialistul în fitoterapie.

Recmandarea specialiştilor este de a consulta un medic înainte de a consuma preparate pe bază de rozmarin, dat fiind faptul că în cazul depãşirii dozei terapeutice (riscurile sunt mai mari la administrarea uleiului volatil) pot apărea convulsii.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând vă recomandăm să cereţi sfatul unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite