Topul alimentelor care întăresc vederea. Ce nutrienţi esenţiali conţin morcovii sau gălbenuşul de ou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somon alimente vedere

O întreagă serie de alimente, de la anumite legume şi fructe, până la mai multe specii de peşte gras, ne ajută mult în protejarea vederii, asta datorită numeroaselor substanţe benefice pe care le conţin.

O legumă foarte benefică este morcovul, deoarece conţine betacaroten, o vitamină solubilă ce ajută la buna funcţionare a retinei, îmbunătăţeşte vederea şi previne afecţiunile cauzate de înaintarea în vârstă.

Ouăle au şi ele un rol important în întărirea şi protejarea vederii. Gălbenuşul, în special, deţine surse bogate de antixidanţi şi zinc, cu rol important în prevenirea afecţiunilor oculare specifice bătrâneţii.

După cum spune fitoterapeutul Alina Mihăilescu, afinele sunt foarte utile pentru vedere, deoarece ”conţin substanţe active antioxidante, care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin, la nivelul capilarelor ochiului. Acest lucru ajută ochii să se adapteze rapid la schimbarea luminii şi îmbunătăţeşte claritatea vederii. Şi seminţele de struguri sunt bune pentru circulaţia periferică, dar şi cea la nivelul vaselor capilare. Strugurii ajută, cu precădere, ochiul în timpul vederii nocturne”.

Spanacul, varza şi salata au şi ele un rol important în buna funcţionare a ochilor. Aceste plante sunt bogate în caroteni, în special în luteină şi protejează macula de arsurile solare şi de lumina fosforescentă.

Migdalele sunt pline de vitamina E, care încetineşte procesul de îmbătrânire, inclusiv pe cel de degenerescenţă maculară. Câteva zeci de migdale pe zi asigură cam jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E.

Peştii graşi, precum tonul, somonul, macroul sau anşoa, sunt bogaţi în acizi graşi esenţiali polisaturaţi ce includ acizi graşi DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) şi ALA (acid alfa-linoleic), acizi ce sunt vitali pentru a ne păstra sănătatea în general, şi în special ne protejează vederea. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani arată că persoanele care consumă rar peşte gras oceanic se confruntă frecvent cu sindromul de ochi uscat şi prezintă deseori tulburări de vedere.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite