Superstiţie de 1 aprilie: Dacă nu păcăleşti măcar o persoană în această zi, vei fi tot restul anului păcălit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

1 aprilie este ziua în care ne testăm imaginaţia când vine vorba de farse. Ziua nebunilor sau Ziua păcălelilor coincide cu praznicul Cuv. Maria Egipteanca, care se ţine pentru păcate şi pentru ispite. Despre semnificaţiile acestei zile vorbeşte prof. dr. Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş


“1 aprilie nu este o sărbătoare specifică poporului român, ci una importată de la popoarele catolice, însă în tradiţia noastră sunt câteva obiceiuri legate de această zi. Anafora de Blagoveşte se ia de către vânători şi se pune în gaura unui copac; gaura se astupă, iar vânătorii încep să ţintească. Se spune că dacă glontele nimereşte anafora, din gaură va curge sânge. Şi, ca o mică păcăleală, mai degrabă pentru încurajare, în cazul începătorilor, copacul se mânjeşte cu apă vopsită, astfel încât tinerii vânători să creadă că au nimerit ţinta din prima încercare”, spune prof. dr. Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş.

Şi-n Argeş, de  Ziua păcălelilor sau Ziua Nebunilor, oamenii îşi spun fel de fel de lucruri neadevărate, care ulterior se neagă. Se zice că, dacă nu păcăleşti măcar o persoană în această zi, vei fi tot restul anului păcălit. Una dintre superstiţiile acestei zonei este şi cea potrivit cărei căsătoriile încheiate la 1 aprilie se destramă.

“Oamenii se păcălesc astăzi, dar, cum spune Irina Nicolau în Ghidul sărbătorilor româneşti, păcăleala e bună. Ca şi carnavalul, ea exploatează forţa dezordinii, a lucrurilor făcute pe dos.”, explică cercetătorul Sorin Mazilescu, care vorbeşte şi despre Praznicul Cuv. Maria Egipteanca, aşezat de Sfinţii Părinţi în Postul Mare pentru a arăta cât de minunate sunt roadele pocăinţei.

Cuv. Maria Egipteanca, prăznuită astăzi

Maria a trăit în Egipt, în secolul al V-lea d.H şi, fugită de tânără de acasă, şi-a dus viaţa în desfrânare, dar a reuşit să se îndrepte după o întâmplare petrecută la Ierusalim, unde, când a mers să se închine Sfintei Cruci, nu a putut intra în biserică. Înţelegând cauza, s-a schimbat, iar următorii 47 de ani i-a petrecut numai în asceză şi rugăciune, în pustiul Iordanului.

“Sfinţenia şi căinţa Mariei erau atât de mari, încât ea trecea pe deasupra Iordanului la doi metri înălţime, dusă de îngeri. Sărbătoarea se ţine pentru păcate şi pentru ispite, 1 aprilie fiind consemnat drept praznicul Mariei Iteanca (Cuv. Maria Egipteanca).”, explică directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş.

Se spune că cel ce lucrează în această zi va suferi de lovituri, el şi ai lui, vitele şi păsările din gospodărie, dar, potrivit tradiţiei, în această zi se pot sădi, totuşi, pomi.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite