Somniferele şi sedativele naturale nu sunt chiar inofensive. La ce riscuri nebănuite ne supunem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Plantele medicinale cu efect sedativ au, în general, un statut prietenos, pentru că ne duc în primul rând cu gândul la beneficiile lor terapeutice. Doar că unele dintre ele dau, ca şi medicamentele, reacţii adverse, pe care trebuie să le luăm în calcul, chiar şi când ne preparăm din aceste buruieni un banal ceai pentru un somn odihnitor.

Se ştie că şi valeriana conţine substanţe active care îi conferă plantei, printre altele, proprietăţi analgezice şi sedative.  

Palpitaţii şi sufocare după dozele mari de valeriană

Însă, doar pentru că este un remediu naturist la îndemână, nu trebuie administrat de oricine şi oricum

„În doze normale, valeriana dă foarte rar reacţii adverse, care constau în somnolenţă şi, uneori, o uşoară senzaţie de vertij. Dar folosită în exces, poate provoca palpitaţii, dureri de cap şi sufocare. Nu se recomandă pentru copii şi femei însărcinate şi pentru persoanele care în următoarele două săptămâni vor suferi o intervenţie chirurgicală. Asta pentru că intensifică efectul sedativ dacă este administrată în combinaţie cu medicamentele folosite în timpul şi după intervenţia chirurgicală“, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Dereglări fiziologice 

Specialistul recomandă folosirea acestei plante sub supravegherea unui specialist, pentru că în condiţii de utilizare nesupravegheată preparatele pot crea dependenţă precum şi dereglări fiziologice şi de comportament.

Păducelul poate provoaca ameţeli

Păducelul, apreciat ca un bun sedativ datorită capacităţii sale de a regla tulburările nervoase ale inimii, exercită o acţiune calmantă asupra sistemului nervos, scăzând uşor şi tensiunea arterială. Nu trebuie însă consumat oricând şi de oricine. 

„În primul rând, nu încercaţi să trataţi niciun tip de afecţiune cardiacă în acest fel fără a cere sfatul unui medic. Dozele mari pot provoca ameţeli. Evitaţi şofatul după ingerarea plantei. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, cereţi avizul medicului“, mai recomandă Elena Badea.

Lavanda este incompatibilă cu iodul şi cu sărurile de fier

Nici banala levănţăcă (lavandă), un alt sedativ natural popular, nu e tocmai inofensivă

„În general, dacă este administrată în doze normale, planta este considerată non-toxică şi non-iritantă. Cu toate acestea, poate provoca dermatită, mai ales dacă produsul folosit are un grad ridicat de oxidare. Deci, păstrarea corespunzătoare a preparatelor pe baza de lavandă este esenţială pentru a profita în siguranţă de benefiile sale extraordinare“, mai spune Elena Badea.

Specialistul mai precizează că lavanda este incompatibilă cu iodul şi cu sărurile de fier.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite