Reacţia unui activist de mediu, după ce DNA Piteşti a clasat un dosar privind scoaterile de teren din fondul forestier al Pădurii Trivale - Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, în toamna anului 2015, activistul de mediu Robertin Rusu a depus la DNA o plângere cu privire la scoaterile din fondul forestier al Padurii Trivale a unor suprafeţe, la doi ani şi jumătate, Direcţia Naţională Anticorupţie a clasat dosarul. Cercetările au arătat că faptele au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru şi nu a legislaţiei primare. În mai 2018, activistul de mediu a trimis, la rândul său, un răspuns către DNA.

Soluţia DNA a venit la sfârşitul lunii martie 2018, după doi ani şi jumătate de la sesizările activistului de mediu şi la câteva săptămâni după ce faptele s-au prescris, pentru că în februarie 2018 s-au împlinit cei 10 ani de la scoaterile din fondul forestier al Pădurii Trivale incriminate de Robertin Rusu.

Activistul de mediu sesiza, în 2015, că suprafeţe mari din Pădurea Trivale (7 ha, după verificările DNA) au fost împărţite în loturi de aproximativ 1.600 de metri pătraţi, iar ulterior, din fiecare parcelă au fost scoşi din fondul forestier câte 200 de metri pătraţi cu destinaţia transformării terenurilor în suprafeţe de construit, în condiţiile în care, la acea vreme, potrivit ordinului Ministrului Agriculturii  nr. 303/2002, putea fi scoasă din circuitul forestier doar 5% din suprafaţă, adică doar câte 80 mp din fiecare parcelă. 

Concluzia DNA Piteşti a arătat că în cauză nu este vorba de încălcări ale legislaţiei primare, ordinul de ministru care reglementează limitarea suprafeţelor ce pot fi scoase din fondul forestier naţional reprezentând legislaţie secundară.  

"Se constată că, în raport de cele expuse, nu există elemente care să fundamenteze presupunerea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu întrucât aspectele sesizate nu se circumscriu tipicităţii obiective a infracţiunii cercetate, norma penală fiind incidentă numai cu privire la încălcări  ale actelor de reglementare primară, respectiv legi, ordonanţe şi ordonanţe  de urgenţă, potrivit deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Astfel, pretinsa exercitare a atribuţiilor de serviciu cu încălcarea legii de către funcţionarii ITRSV Ploieşti şi Agenţiei de Mediu Argeş, concretizată în aprobarea şi avizarea deciziilor de scoatere definitivă din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren, nu vizează nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în legislaţia primară la momentul faptei, respectiv OG nr 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, maximumul suprafeţei care putea fi scoasă definitiv din fondul forestier naţional fiind stabilit printr-un ordin de ministru (legislaţie secundară), iar pe de altă parte, aspectele sesizate de denunţător au fost cercetate şi în alt dosar, în care s-a dispus soluţie de netrimitere în judecată", se arată în răspunsul DNA Piteşti. 

Imagine indisponibilă

  Mii de metri pătraţi au fost scoşi din fondul forestier al Pădurii trivale şi defrişaţi. Foto Robertin Rusu

   

Cu alte cuvinte, pentru că scoaterile din fondul forestier al Pădurii Trivale au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru şi nu a legislaţiei primare, defrişările din Trivale sunt considerate în limita legii. 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, astfel, clasarea cauzei.

   

Imagine indisponibilă

 Foto Robertin Rusu

Ce răspunde activistul de mediu

Pe 7 mai 2018, activistul de mediu a trimis DNA Piteşti un răspuns.

„Vă mulţumesc pentru efortul depus timp de trei ani de zile (2015-2018) pentru soluţionarea plângerii mele în legătură cu scoaterile ilegale din fondul forestier al Pădurii Trivale. În decizia dvs. menţionaţi de trei ori argumentul foloaselor necuvenite care ar fi trebuit să existe în această cauză pentru a justififca existenţa unui fapt infracţional. Acest aspect şi persoanele implicate nu au nicio relevanţă pentru mine.

Mă interesa însă foarte mult integritatea Pădurii Trivale, pe care, după o muncă de trei ani de zile, dvs., funcţionari înalţi ai statului român şi piteşteni în acelaşi timp, aţi ratat să o apăraţi şi să o protejaţi. În decizia comunicată sunteţi de acord că scoaterile din fondul forestier al Pădurii Trivale au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru şi apoi cu încălcarea legii intrate mai târziu în vigoare, dar nu aţi făcut nimic pentru remedierea situaţiei, eventual pentru anularea legalităţii acelor scoateri ilegale din fondul forestier.

Foarte curios şi interesant este şi faptul că soluţia dvs juridică apare după 3 ani, abia acum, în 2018, exact după ce faptele incriminate tocmai s-au prescris! Doamnă/domnule procuror al DNA Piteşti, pentru Pădurea Trivale, pentru mediu în general şi pentru piteşteni în particular, efortul depus de dvs. de-a lungul celor 3 ani de zile de cercetare şi investigare a cauzei a fost în zadar şi fără niciun efect pozitiv. Vă mulţumesc din nou pentru efort şi vă doresc mai mult succes în activitatea viitoare!”, a precizat Robertin Rusu în răspunsul trimis DNA Piteşti..

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite