Oamenii fără adăpost din Piteşti aleg să rămână pe străzi, în ger, când sunt rugaţi să meargă în centrul social
0Pare paradoxal, chiar imposibil de imaginat, dar e adevărat. Chiar şi acum, iarna, cei mai mulţi oameni ai străzii din Piteşti refuză să meargă în centrele de tip familial pentru a se adăposti de frig. Aleg "libertatea" şi "şansa" de a merge la cerşit.
Oamenii străzii aşteaptă ajutorul, sub forma unui ceai cald şi a unui pachet cu alimente oferit periodic de către Asociaţia „Sfinţii Spiridon şi Irina”, în parteneriat cu DGASPC Argeş, ATOP Argeş şi Centrul de tip familial „Găvana”, dar nu se dau urniţi din stradă/canale, nici când e ger.
Doar doi din 11 oameni ai străzii au acceptat să meargă în adăpost
În urmă cu câteva zile, la una dintre acţiunile derulate cu sprijinul Poliţiei Locale Piteşti, au fost identificate 11 persoane fără adăpost, care au primit mâncare, ceai cald şi măşti de protecţie.
“Derularea acestui program a avut ca punct de plecare nevoia tot mai mare de susţinere a persoanelor fără adăpost („oamenii străzii”) şi am hotărât să venim în ajutorul lor şi să le ducem, acolo unde se află fiecare, ceai cald şi sandviciuri. Am înţeles că doar împreună, chiar şi în plină pandemie, putem să aducem o bucurie în sufletul acestor oameni cu posibilităţi limitate, mai ales în această perioadă foarte geroasă”, spunea, pe 28 ianuarie, Decebal Floroaica, preot, coordonatorul Centrului de tip familial „Găvana”.
În urmă cu exact o săptămână, în cadrul unei alte acţiuni de noapte, poliţiştii locali au verificat toate cartierele municipiului Piteşti şi au identificat un număr de nouă cetăţeni fără adăpost.
"Toţi au refuzat să fie transportaţi la centrul de noapte din zona de nord a oraşului. Au primit ceai cald şi biscuiţi din partea poliţiştilor locali şi a reprezentanţilor D.A.S. şi au fost încurajaţi să se protejeze de frig şi îmbolnăvire, folosind serviciile puse la dispoziţia lor de către asistenţii sociali din adăpostul de noapte", a precizat Bogdan Aristănţoiu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Piteşti.
"Nu acceptă regulile centrului, mai ales pe cele de igienă. Nu vor să se spele, nu vor să se schimbe
Pe străzile din Piteşti sunt peste 30 de persoane fără adăpost. 16 dintre ele s-au aciuat într-o casă dezafectată pe care proprietarul le-a pus-o la dispoziţie. Alţii dorm noaptea într-un alt imobil dezafectat, aflat în litigiu, dar sunt şi persoane care pot fi adesea văzute în ganguri sau prin canale.
Am încercat să aflăm de la reprezentanţii Autoritatăţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Argeş care sunt motivele pentru care aceste persoane refuză să meargă în centrul de noapte, acolo unde au şi hrană, şi căldură, şi condiţii de igienă.
"Eu, dacă am lucrat în serviciul acesta de atâţia ani, pe unii îi cunosc de mici. În primul rând, ei nu acceptă regulile centrului, mai ales pe cele de igienă. Nu vor să se spele, nu vor să se schimbe de haine. În centru sunt anumite condiţii, li se spune când pot să iasă, când pot să intre. Ei sunt învăţaţi să intre când vor, să iasă când vor, mai consumă şi substanţe halucinogene, alcool, ţigări... Vă daţi seama că în centru nu au voie. Niciodată nu o să se adapteze, mai ales că acum au la dispoziţie cele două case unde stau împreună. Banii îi produc din cerşit", a declarat, astăzi, pentru "Adevărul", Ion Anghel, inspector superior pentru grupul Cerşetorie şi Migraţie din cadrul ATOP Argeş.
"Câştigă foarte bine din cerşit"
Reprezentantul ATOP spune că Autoritatea a şi încercat să-i angajeze. Cu o parte a reuşit, dar numai pentru puţin timp.
"Le-am făcut documente, am încercat să-i angajăm pe la spălătorii, am făcut Lobby să fie angajaţi la ADP Piteşti... Au rezistat un pic, au făcut credite şi au plecat", mai spune, pentru "Adevărul", Ion Anghel.
Potrivit reprezentantului ATOP, din cele 30 de persoane aflate pe străzile din Piteşti, doar două-trei, acceptă ca, periodic. să ajungă în adăpostul social.
"Sunt aceleaşi persoane care vin cu noi, dar doar atunci când mergem cu Poliţia, ca să nu zică de faţă cu poliţiştii că nu vin... Dar nu stau decât o zi-două, apoi se întorc în stradă, pentru că acolo câştigă foarte bine din cerşit. Sper ca lumea să înceapă să înţeleagă că nu e o soluţie încurajarea cerşitoriei", încheie Ion Anghel.
Vă recomandăm să citiţi şi: