Mafia argeşeană a lemnului, zdruncinată de DNA. Procurorii au estimat un jaf sistematic de peste 4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma infracţiunilor din dosarul mafiei argeşene a lemnului, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu circa 4.000.000 de euro
În urma infracţiunilor din dosarul mafiei argeşene a lemnului, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu circa 4.000.000 de euro

La începutul anului 2013, deputatul de Argeş Radu Vasilică arăta cu degetul spre ITRSV Ploieşti pentru jaful din pădurile Argeşului. Deşi erau semnale clare referitoare la faptul că mafia lemnului din Argeş beneficiază de sprijinul unor angajaţi din cadrul ocoalelor silvice, până în noiembrie 2015 nu au existat acţiuni concrete de destructurare a acestor reţele.

Parlamentarul ceruse, în interpelările făcute la ministrul Pădurilor şi la ministrul de Interne oprirea jafului din pădurile judeţului. Radu Vasilică declara atunci că a văzut păduri private „tăiate la ras pe sute de hectare” pe raza comunelor Tigveni, Sălătrucu, Şuici şi Cepari.

“Dacă nu suntem atenţi, s-ar putea să ne trezim cu o tragedie similară celei care s-a întâmplat în Moldova, sau în judeţele Harghita şi Covasna, cu alunecări de teren, cu inundaţii şi surpări de case. Şi o să ne minunăm, şi o să ne uităm unii la alţii şi o să ne întrebăm de ce! Sunt ocoale silvice din Vâlcea, ocoale silvice din Dâmboviţa, care marchează fără drept legal copacii, proprietarii îi taie şi munţii o iau la vale. La Sălătrucu, un munte se poate prăvăli peste casele rromilor de acolo, pentru că şi ei au tăiat la concurenţă cu cei care exploatau terenul!”, avertiza parlamentarul nemulţumit de răspunsul primit de la minister în urma interpelărilor sale. 


“Ministerul de Interne ne-a făcut o statistică cu ce s-a întâmplat în 2011 şi 2012, de parcă asta ne interesa. Eu le-am cerut să meargă să verifice în teren, pentru că am informaţii că oameni din poliţie, de la secţia Tigveni, stau şi-i păzesc pe hoţi. Pe acolo au trecut sute, poate chiar mii de camioane cu lemne. Nu le-a văzut nimeni”, arăta Radu Vasilică care spunea atunci că vina aparţine Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Ploieşti, de care aparţine şi Argeşul, care nu-şi face treaba, punctând că fenomenul se produce cu încălcarea regimului silvic şi cu protecţia oamenilor legii. Interpelările au continuat însă fenomenul nu s-a oprit. Nici măcar intimidate nu s-a arătat.

La mai bine de doi ani distanţă, în noiembrie anul curent, am asistat în sfârşit, la o primă lovitură zdravănă dată mafiei lemnului din Argeş.

   

Percheziţii desfăşurate cu sprijinul SRI 

   

La jumătatea lunii recute în Argeş au avut loc, în sfârşit, percheziţii de amploare într-un dosar penal în care au început cercetări sub acuzaţiile de evaziune fiscală, tăiere ilegală de arbori, spălare de bani, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată, acţiuni în urma cărora bugetul de stat a fost prejudiciat cu circa 4.000.000 de euro.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, cu sprijinul Serviciului Acţiuni Speciale, sub coordonarea prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi cu suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, au descins la mai multe adrese din comuna argeşeană Pietroşani. 

   

Infracţiuni cu sprijinul unor angajaţi din cadrul ocoalelor silvice

   

Vizate au fost sediul societăţii comerciale Andris S.R.L., trei puncte de lucru şi două domiciliare în urma unor indicii că în perioada anilor 2008-2012, 29 de persoane şi 7 societăţi comerciale şi-ar fi dat concursul la tăierea ilegală a aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos. Infracţiunile ar fi fost posibile cu sprijinul unor angajaţi din cadrul ocoalelor silvice private şi de stat. 


Lemnul a fost transportat, prelucrat şi comercializat fără înregistrarea în contabilitate a acestor operaţiuni, iar pentru disimularea provenienţei banilor obţinuţi din infracţiuni, suspecţii ar fi introdus sumele într-un circuit financiar prin achiziţionarea de bunuri imobile şi mobile. În urma infracţiunilor amintite, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu circa 4.000.000 de euro. 9 persoane au fost reţinute, iar pe casele şi conturile lor s-a pus sechestru, în vederea recuperării prejudiciului. Au fost indisponibilizate 4 autoturisme şi 9 autocamioane şi semiremorci şi au fost ridicate două puşti de vânătoare, un pistol, 8.000 de lei, precum şi sute de documente şi înscrisuri.

Creierul acţiunii pare a fi patronul firmei „Andris” SRL din Pietroşani, satul Găneşti, ceilalţi suspecţi fiind colaboratori şi furnizori de-ai săi.

Arestări şi în dosarul „Dragoslavele”

Şi tot în noiembrie, anul curent, poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, sprijiniţi de mascaţi, au descins la Ocolul Silvic privat Dragoslavele, precum şi la locuinţele unor persoane fizice (rudari din satul Valea Hotarului) şi la sediile a patru firme cu obiect de activitate exploatarea masei lemnoase în urma indiciilor potrivit cărora 16 persoane din Dragoslavele ar fi fost implicate în comiterea de infracţiuni silvice. Indivizii au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă, fiind suspectaţi de evaziune fiscală, spălarea de bani bani, tăieri ilegale de arbori şi abuz în serviciu.

Şi în acest dosar, infractorii au fost ajutaţi de pădurari 

Pe baza probelor administrate, magistraţii Judecătoriei Câmpulung au emis mandate de arestare preventivă pe numele a nouă inculpaţi Vasile Crinu Onică, Lideraş Burulea, Ion Furdui, Constantin Cristian Coşcodaru, Jan Grancea, Costinel Petruţ Furdui, Ion Răduţă, Robert Constantin Fieraru şi Ionuţ Ciopleiaş. Ceilalţi suspecţi din acelaşi grup au fost puşi sub control judiciar. Cercetările merg mai departe faţă de 60 de persoane, printre care trei pădurari şi trei patroni de gatere, toate aflate în stare de libertate.


Cei în cauză sunt bănuiţi că, ajutaţi de pădurari de la Ocolul Silvic şi de la Obştea Moşnenilor Dragosloveni, în perioada 2014-2015 ar fi tăiat fără drept circa 1.900 metri cubi de material lemnos, iar ulterior lemnul a fost transportat şi comercializat la patru societăţi comerciale. Oamenii legii au ridicat în vederea confiscării peste 700 mc material lemnos,120 mc cherestea, un autoturism de teren confecţionat artizanal pentru transportul lemnelor, 18 căruţe, 23 de motofierăstraie, 7.800 euro şi 6.000 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite