Legendarul Dobrin, lăudat de cea mai mare publicaţie online de fotbal din lume: „Un genial vizionar al jocului”
0Goal.com, cea mai mare publicaţie online de fotbal de pe glob, i-a dedicat luni 14 iunie un articol foarte amplu marelui fotbalist român Nicolae Dobrin, cu informaţii detaliate despre cariera şi reuşitele sale.
Sub titlul „Nicolae Dobrin, Principele din Trivale pe care Ceauşescu l-a împiedicat să meargă la Real Madrid”, jurnalistul Paolo Camedda îi face un portret elogios marelui Nicolae Dobrin, a cărui carieră se confundă cu istoria clubului FC Argeş.
„Artist al driblingului şi un mare vizionar al jocului, Nicolae Dobrin este considerat de mulţi cel mai bun jucător român, înaintea lui Gică Popescu şi Gheorghe Hagi. Şi-a legat numele de un club, FC Argeş Piteşti, cu care a ieşit campion naţional de două ori într-o epocă în care campionatul din România era dominat de Dinamo şi Steaua Bucureşti”, scrie jurnalistul Paolo Camedda pe site-ul Goal.com.
În articolul dedicat lui Dobrin se specifică şi faptul că marele jucător român a avut o prestaţie legendară în meciul de la Piteşti cu Real Madrid din Cupa Campionilor în 1972, impresionându-l pe legendarul Santiago Bernabeu, preşedintele clubului madrilen, „care a făcut totul ca să îl transfere, însă s-a lovit de regulile dure ale regimului comunist, care l-a împiedicat să se transfere”. Ales de trei ori cel mai bun jucător român al anului, Dobrin a fost inclus de IFFHS (Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului) între cei mai buni 100 de jucători.
În articolul de pe site-ul Goal.com este consacrat un capitol special meciului tur din optimile de finală ale Cupei Campionilor din toamna lui 1972, meci jucat cu Real Madrid la Piteşti. La prima vedere, adversarul părea unul de neînvins, mai ales că în rândurile sale avea jucători de clasă precum Pirri, Santillana şi Amancio. Numai că în meciul tur, condusă de un Dobrin în mare formă, FC Argeş a învins Real Madrid cu 2-1. În retur, Real Madrid s-a calificat foarte greu cu 3-1, golul calificării fiind marcat de abia în minutul 87.
Impresionat de prestaţia lui Dobrin din meciul tur, marele Santiago Bernabeu a oferit două milioane de dolari pentru a îl aduce pe Dobrin în Spania, numai că s-a lovit de refuzul regimului comunist. Bernabeu a vorbit şi cu Nicolae Ceauşescu direct, numai că acesta l-a refuzat, spunându-i că Dobrin este „patrimoniu al naţiunii”.
Jurnalistul Paolo Camedda nu uita să facă referire nici la golul legendar marcat de Dobrin în meciul câştigat de FC Argeş cu 4-3 cu Dinamo Bucureşti în 1979, gol ce a adus echipei din Piteşti al doilea titlu de campioană naţională. „Acea partidă este considerată cea mai bună jucată vreodată între două echipe româneşti”, se mai spune în amplul articol de pe Goal.com
De ce nu a jucat în Mexic
Jurnalistul de la Goal.com face referiri şi la perioada în care Dobrin a jucat şi pentru România, între 1966 şi 1980.
În articolul dedicat lui Dobrin, Paolo Camedda îşi exprimă regretul că legendarul fotbalist român nu a jucat nici măcar un minut la Campionatul Mondial din Mexic 1970, unde România a fost eliminată în grupe, întrebându-se: „Oare cum ar fi fost dacă ar fi jucat Dobrin?”
Tot jurnalistul italian spune că „se pare că la originea faptului că Dobrin nu a jucat nici măcar un minut în Mexic ar fi comportamentul bizar avut de jucător pe parcursul zborului spre Mexic, când a consumat mai mult alcool şi a atras furia rigidului antrenor Angelo Niculescu”.
În finalul articolului de pe Goal.com, Paolo Camedda mai spune: „Stadionul din Piteşti îi poartă numele, iar cei care l-au văzut jucând îl consideră şi acum unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a dat fotbalul românesc”.
Înfiinţat în 2004, Goal.com este cel mai mare site de ştiri de fotbal din lume şi a doua publicaţie online de sport de pe glob, după ESPN. Goal.com este publicat în 19 ţări şi are o echipă de 500 de jurnalişti.
Vă mai recomandăm şi:
Marele Dobrin, elogiat de jurnaliştii italieni: „A fost mai bun decât Hagi”
Reacţia soţiei marelui Dobrin faţă de candidaţii care folosesc imaginea FC Argeş: „Sunt revoltată!“