Intoleranţa la fructoză: la ce alimente trebuie să renunţăm şi ce remedii naturiste avem la dispoziţie pentru această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toată lumea se poate bucura de fructe. Eliminarea acestora din dietă este singurul remediu eficient împotriva intoleranţei la fructoză.      FOTO: Arhiva Adevărul
Nu toată lumea se poate bucura de fructe. Eliminarea acestora din dietă este singurul remediu eficient împotriva intoleranţei la fructoză.      FOTO: Arhiva Adevărul

Balonare, dureri de stomac, diareea şi/sau constipaţia, flatulenţă, oboseală, vărsături şi anemie. Iată cele mai frecvente simptome ale intoleranţei la fructoză, o afecţiune digestivă uşor confundabilă cu altele, în care absorbţia zahărului prezent în mod natural în fructe este împiedicată din cauza funcţionării deficitare a unor celule sau lipsei unei enzime.

Această disfuncţionalitate care favorizează o concentraţie crescută a fructozei în întregul intestin este de două tipuri. Primul tip, intoleranţa ereditară la fructoză, este o boală rară, greu de diagnosticat, cauzată de o afecţiune genetică manifestată printr-un metabolism deficitar de absorbţie al fructozei ca urmare a absenţei adolazei B, enzima care o descompune, ale cărei complicaţii afectează ficatul şi rinichii.

"Cel de-al doilea tip al acestei afecţiuni, şi cel mai frecvent, este intoleranţa dietetică, malabsorbţia de fructoză, cum mai este cunoscut, o formă cauzată de lipsa celulelor epiteliale de pe suprafaţa intestinului care face organismul incapabil să absoarbă eficient fructoza", explică, pentru „Adevărul“, Denisa Tache, nutriţionist. 

    

Simptomele intoleranţei la fructoză 

Tulburările gastrointestinale, flatulenţa, balonarea, dureri de stomac la adulţi şi colicile la bebeluşi, durerile de cap, oboseala, vărsăturile şi anemia sunt printre cel mai des întâlnite simptome ale acestei afecţiuni, care însă poate da şi stări de depresie din cauza nivelului scăzut de triptofan, şi poate cauza inclusiv iritaţii, eczeme şi acnee. În formele severe, simptomele pot merge până la convulsii. 

Dieta recomandată în cazul intoleranţei la fructoză

   

În primul rând, persoanele care se confruntă cu această afecţiune trebuie să renunţe definitiv la consumul fructelor şi să substituie zahărul cu anumiţi îndulcitori naturali. Eliminarea frucotzei şi zaharozei din dietă este singurul remediu eficient împotriva acestei afectiuni. Totodată, cei diagnosticaţi astfel trebuie să elimine din alimentaţie hrana procesată, mezelurile, conservele, laptele praf, roşiile, cartofii dulci, morcovii şi orice alte alimente care conţin zahăr. Maioneza, muştarul, sosuri cu zahăr, produsele de panificaţie dulci şi orice conţine zahăr, fructoză sau sorbitol, nu are ce căuta în această dietă. Pot fi consumate însă lactate naturale şi neprocesate, ouă, carne proaspătă de vită, pui, porc, curcan şi peşte. 

Câteva remedii naturiste 

Remediile pe bază de plante ameliorează simţitor simptomele intoleranţei la fructoză. “Adăugate la mâncarea gătită, anasonul, salvia, coriandrul, cimbrul, dafinul, feniculul, chimenul, cardamomul ajută la evitarea problemelor digestive. Aceleaşi plante pot fi folosite şi sub formă de infuzii. Şi tot sub formă de infuzii pot fi utilizate, de asemenea, muşeţelul, ghimbirul şi menta”, spune Denisa Tache, nutriţionist. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite