EXCLUSIV Alexander Keyssar, profesor la Harvard: „Cred că Donald Trump se gândeşte la ora actuală cum să fie preşedinte fără să muncească prea mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexander Keyssar, un eminent profesor de la Harvard şi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în politica şi sistemul electoral din Statele Unite ale Americii a vorbit în exclusivitate pentru „Adevărul“ despre alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Profesor de istorie şi politici sociale la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite şi din lume, Alexander Keyssar (69 de ani) este o voce extrem de apreciată şi de autorizată în ceea ce priveşte sistemul electoral şi politica din S.U.A.

Doctor în istoria civilizaţiei americane la Harvard, unde predă din 2001, Alexander Keyssar scrie frecvent în The New York Times şi Washington Post despre politica americană. Profesorul Keyssar a scris ani de zile şi pentru prestigiosul The Huffington Post şi înainte de a veni la Harvard a mai predat  la universităţile Brandeis, Duke şi M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology).

Cartea sa - „Dreptul la Vot: Istoria Contestată a Democraţiei în Statele Unite“ (apărută în 2000) a fost aleasă cea mai bună carte de istorie americană şi a fost finalistă la Premiul Pulitzer pentru istorie. Profesorul Alexander Keyssar a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, interviu în care vorbeşte despre extrem de surprinzătoarea victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale, despre campania electorală din Statele Unite, precum şi despre problemele sistemului de vot american.

Adevărul: Cum ar putea fi explicată victoria total neaşteptată a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale?

Alexander Keyssar: În mod evident Donald Trump a generat mai multă susţinere faţă de previziunile iniţiale în câteva state-cheie, în timp ce voturile obţinute de către Hillary Clinton în rândul categoriilor pe care miza (hispanici, negri, femei) au fost mai mici decât aşteptările ei şi ale susţinătorilor ei. Dar, mai presus de toate, cred că motivul principal pentru surprinzătoarea victorie a lui Donald Trump este legat de o ciudăţenie a sistemului nostru electoral; Hillary Clinton a câştigat alegerile populare – şi mă refer aici la numărul de voturi – dar a pierdut în ceea ce priveşte electorii. Mai cred, de asemenea, că este cât se poate de clar faptul că angajaţii albi din anumite state-cheie din Vestul mijlociu al Statelor Unite sunt pur şi simplu iritaţi de neoliberalismul corporatist pe care Hillary Clinton l-a reprezentat, o economie politică în care angajaţii albi au fost lăsaţi deoparte.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din America, au fost voci care au spus că Donald Trump este mai degrabă interesat să câştige preşedinţia Americii decât să fie preşedinte efectiv, decât să lucreze ca preşedinte. Sunteţi de acord cu aceste voci?

Da, cred că este adevărat. Şi mai cred că la ora actuală Donald Trump se gândeşte cum să facă să fie preşedinte fără să muncească prea mult.

„Campania electorală a lui Donald Trump a fost crudă şi ocazional rasistă, şi cu toate astea i-a atras pe oameni emoţional”

Cum aţi caracteriza calitatea performanţelor lui Hillary Clinton şi Donald Trump din campania electorală recent încheiată?

Hillary Clinton a dus o campanie electorală foarte convenţională şi sigură, bazându-se pe faptul că dispune în mod cert de competenţa necesară câştigării alegerilor şi că l-ar putea ataca pe Trump pentru lipsa sa evidentă de caracter şi competenţă. Campania electorală a lui Donald Trump a fost crudă şi ocazional rasistă şi, cu toate astea, i-a atras pe oameni emoţional.

Ce a conturat mai mult peisajul politic al Americii la aceste alegeri: prima femeie nominalizată de un partid sau prima celebritate-CEO care preia frâiele unui partid?

Mi-aţi pus o întrebare interesantă. Însă cred că vom afla răspunsul la această întrebare de abia peste câţiva ani.

„Sistemul de vot cu electori reprezintă marea problemă a alegerilor prezidenţiale; şi poate produce acest verdict ridicol în care câştigătorul alegerilor populare pierde alegerile”

În opinia dumneavoastră, care au fost factorii ce au dus la ridicarea spectaculoasă a lui Donald Trump?

Cred că cel mai important factor ce a dus la această creştere neaşteptată a lui Trump a fost neîncrederea în clasa politică, urmat cu certitudine de neîncrederea în politicienii de carieră şi de neîncrederea în elite.

Care consideraţi ca a fost slăbiciunea majoră a alegerilor din Statele Unite din acest an?

Sistemul de vot cu electori reprezintă marea problemă a alegerilor prezidenţiale; şi poate produce acest verdict ridicol în care câştigătorul alegerilor populare pierde alegerile (n. red. – Hillary Clinton a avut 60.839.922 voturi, iar Trump – 60.265.858 voturi). Acest sistem cu electori deformează de asemenea campaniile electorale, deformare ce se petrece doar în statele-cheie. Fraudarea este o problemă majoră în ceea ce priveşte alegerile pentru Congres. Iar afluenţa de mari sume de bani este o problemă la toate alegerile.

În ce nuanţe vedeţi viitorul Americii după aceste alegeri?

Nu pot să văd prea departe în viitor în momentul de faţă!

Autorul celei mai bune cărţi de istorie americană

image

Publicată iniţial în 2000, cartea „Dreptul la Vot: Istoria Contestată a Democraţiei în Statele Unite” (The Right to Vote: The Contested History of Democracy in the United States) scrisă de către profesorul Alexander Keyssar este considerată o lucrare magistrală asupra evoluţiei sistemului de vot, de la Revoluţia americană din secolul al XVIII-lea până la sfârşitul secolului XX. În ediţia revizuită apărută în iunie 2009, Alexander Keyssar a analizat şi controversatele alegeri din America din 2000, ca şi campania din 2008 şi alegerea lui Barack Obama.

În opinia istoricilor şi specialiştilor, volumul, este considerat o reinterpretare magistrală a istoriei politice americane. În afară de faptul că a fost finalistă la Premiul Pulitzer pentru istorie, cartea profesorului Alexander Keyssar a primit prestigiosul Premiu Eugene Genovese pentru cea mai bună carte de istorie americană, Premiul Beveridge al Asociaţiei Americane de Istorie, tot pentru cea mai bună carte de istorie americană, Premiul pentru Cea mai Bună Carte acordat de Los Angeles Times şi Premiul Francis Parkman.

Unul dintre cei mai buni istorici din America, Nancy F. Cott, profesor la Universitatea Yale, a spus despre cartea profesorului Alexander Keyssar că este "o reinterpretare superbă a istoriei dreptului la vot, o carte pentru toţi cei preocupaţi de soarta democraţiei”. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite