Examen pentru câinii specialişti în avalanşe. „A fost mai dificil pentru om decât pentru câine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Cosa cu Roni (rasa Malinois - Ciobănesc belgian) - de la Salvamont 
Bacău, Tiberiu Krizbai cu Yukan’na (rasa Golden Retriever) - de la 
Salvamont Alba şi Carlos Tascau cu Recco (rasa Border Collie ) - de la 
Salvamont Gorj.
Gigi Cosa cu Roni (rasa Malinois - Ciobănesc belgian) - de la Salvamont Bacău, Tiberiu Krizbai cu Yukan’na (rasa Golden Retriever) - de la Salvamont Alba şi Carlos Tascau cu Recco (rasa Border Collie ) - de la Salvamont Gorj.

În weekendul care s-a încheiat, la baza de salvare montană Cota 2.000 de pe Transfăgărăşan au avut loc evaluările naţionale ale echipajelor canine care candidează pentru a fi admise în Stagiul naţional de formare a unităţilor canine de intervenţie la avalanşă.

Evaluatorii au urmărit comportamentul conductorilor şi câinilor, iar echipajele candidate au trecut prin primele elemente de antrenament la căutarea victimelor din avalanşă. Câinele şi conductorul fiecărui echipaj au fost provocaţi să arate cât de capabili sunt să se descurce în teren montan dificil, în timpul iernii, şi să demonstreze că au nivelul minim necesar de antrenament pentru lucrul la căutarea în avalanşă.

Cel mai greu a fost, spune reprezentanţii Salvamont Argeş, nu pentru câini, ci pentru oamenii care îi însoţeau. „Câinele poate să facă multe. Important e ca omul, conductorul, să ştie ce să îi ceară. Dacă omul îi dă comenzi proaste, nu câinele este vinovat. Câinii învaţă foarte rapid şi pot să facă mult mai mult decât omul. Singura condiţie este ca persoana respectivă, care se ocupă de câine să înveţe ce are de făcut şi să-şi înveţe şi câinele. Pe lângă reguli generale, este nevoie şi de adaptarea la propriul câine, la rasă“, a declarat Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Din cele patru echipaje prezente, trei au fost admise la stagiul naţional: Gigi Cosa şi Roni (rasa Malinois - Ciobănesc belgian) - de la Salvamont Bacău, Tiberiu Krizbai şi Yukan’na (rasa Golden Retriever) - de la Salvamont Alba şi Carlos Tascău cu Recco (rasa Border Collie ) - de la Salvamont Gorj. Un alt echipaj, din Harghita, care nu a ajuns la evaluare, urmează să treacă prin aceeaşi procedură de evaluare până la sfârşitul lunii. Evaluarea naţională este o etapă obligatorie în pregătirea unităţilor canine de avalanşă, în vederea continuării pregătirii pentru obţinerea Brevetului Naţional de Unitate Canină pentru Intervenţie la Avalanşă.

Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă se va desfăşura în perioada 17-26 februarie. La finalul stagiului, echipajele vor susţine examenul final, în cadrul căruia vor trebui să găsească două victime îngropate în zăpadă.

„Practic, pe o suprafaţă mare, de câteva hectare, vor avea câteva găuri  n care sunt îngropate persoane, în prealabil, pe care ei vor trebui să le găsească: minim două persoane de fiecare unitate canină. Ceea ce se mai verifică este şi capabilitatea de acces. Dovada faptului că acel conductor poate să ajungă cu câinele lui oriunde, pe schiuri, folosind colţarii ş.a.m.d, prin toate tehnicile de mers pe munte şi, în plus, să aibă grijă şi de câine, astfel încât amândoi să fie în siguranţă, pentru că sunt traverse abrupte, unde conductorul trebuie să-şi asigure câinele, ca să nu-i cadă. Practic, îşi asumă o sarcină mult mai grea decât a colegilor care merg pur şi simplu şi duc pe ei doar echipamentul”, mai spune Ion Sănduloiu.

Abia la sfârşitul stagiului, după trecerea examenului, echipaje vor putea fi considerate unităţi canine operaţionale, deci vor putea să caute victime în avalanşă, în orice condiţii şi oriunde în munte. La ora actuală, în România sunt opt echipaje operaţionale (conductori şi câini cu brevet de intervenţie în caz de avalanşă), dintre care trei sunt în Argeş.

„Cu puţin noroc, anul acesta o să fim 11-12 unităí canine operaţionale. De precizat că în ultima zi a stagiului, la examinare se vor prezenta şi celelalte 8 schipaje operaţionale deja brevetate, pentru reconfirmarea brevetului, care, practic, mai dau examen încă o dată”, mai spune şeful Salvamont Argeş.

Câinii de avalanşă pot fi folosiţi şi la alte tipuri de misiuni. Cele două misiuni recente (dintre care una în Vrancea) de câutare a unor turişti dispăruţi, la care Helios şi Dara, câinii Salvamont Argeş au luat parte dar şi intervenţia echipajului de Caraş-Severin, care a reuşit să găsească cadavrul persoanei dispărute sunt doar câteva exemple în acest sens. 

„Ei mai pot fi folosiţi în cazul în care conductorul îi îndrumă şi în căutare la dezastre (cutremure) şi pentru căutare de suprafaţă. Din ultimele avalanşe care au avut loc la noi, nu au fost victime şi nu a fost nevoie să se intervină cu aceste echipaje, însă ele sunt pregătite să caute în avalanşă dacă apar situaţii de acest gen”, explică Ion Sănduloiu.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite