Dosarul penal care i-a încuiat pe oamenii legii. O fabrică nouă din Argeş a fost incendiată, prejudiciul e de milioane de euro, iar autorul e căutat de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea de 3 spre 4 decembrie 2008, o fabrică din comuna argeşeană Băiculeşti ardea în întregime. Prejudiciul a fost de aproape două milioane de euro, iar poliţia a deschis dosar penal pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Autorul nu a fost depistat nici până acum.

După cum ne-a precizat chestorul Ionel Ispir, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, acesta este „dosarul penal cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu aflat în evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie, prejudiciul estimat cifrându-se la 8.300.000 lei.”

La fabrica din Băiculeşti (aflată la 140 km de Bucureşti) ce a ars în întregime se produceau circuite şi componente electronice. Fabrica aparţinea grupului belgian GDM Electronics, unul dintre cei mai importanţi producători europeni de circuite, cablaje şi componente electronice. Firma belgiană deschisese o sucursală în România la Curtea de Argeş în 2001.

Alarma s-a dat putin dupa miezul nopţii şi la locul incendiului au intervenit atunci trei echipaje din cadrul detaşamentului Curtea de Argeş si trei echipaje de la Piteşti, cu aproape o sută de pompieri. Intervenţia a fost una foarte dificilă şi a durat mai bine de şapte ore. „Intervenţia desfăşurată pentru stingerea incendiului la hala de producţie a fost foarte dificilă din cauza temperaturilor ridicate, fumului şi gazelor toxice ce nu a permis, în prima fază, acţiunea de intervenţie în interiorul atelierului decât după luarea unor severe măsuri de protecţie individuală a servanţilor”, spune Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş.

În halele care se întindeau pe circa 13.000 de metri pătraţi erau depozitate cantităţi mari de materiale combustibile, iar în apropierea fabricii se aflau câteva rezervoare GPL. Conform reprezentanţilor ISU Argeş, au ars atunci în întregime hala de producţie şi acoperişul, echipamentele de producţie, materii prime, produse semifabricate, produse finite, instalaţii electrice şi mai multe utilaje.

CEO-ul companiei nu a dat nicio declaraţie vreodată legată de incendiu

În fabrica de componente electronice de la Băiculeşti lucrau aproximativ 200 de muncitori. Fabrica fusese inaugurată cu doar câteva luni înainte, investiţia cifrându-se la 10,5 milioane de euro. Surse apropiate companiei declarau după incendiu că fabrica era asigurată. În cei opt ani ce au trecut de la incendiu, Guido Pauwels, CEO şi proprietar al companiei nu a dat niciodată vreo declaraţie publică referitoare la acest dezastru. Adevărul a solicitat un punct de vedere oficial lui Guido Pauwels legat de acel incendiu, de prejudiciu şi de suspecţi, însă până acum nu am primit vreun răspuns.

La scurt timp după incendiu, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş anunţau că deflagraţia a fost cauzată de neglijenţa salariaţilor. Aceştia precizau că aparatele electrice de încălzit lăsate sub tensiune şi nesupravegheate au aprins nişte hârtii şi cartoane aflate în apropiere, focul extinzându-se apoi la întreaga hala de producţie.

incendiu fabrica baiculesti 01

Şi, deşi Poliţia Argeş a deschis dosar penal pentru distrugere din culpă, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare oficial în cei opt ani care au trecut de la dezastru.

GDM Electronics Romania s-a redresat foarte repede, în 2009, la nici un an după incendiu, deschizând o nouă unitate de producţie de 6.000 mp în incinta unei foste fabrici de confecţii din Curtea de Argeş.

GDM Electronics a fost înfiinţată în 1997 şi în afară de România mai are sucursală în Slovacia.

incendiu fabrica baiculesti bariera

Am solicitat de la ISU Argeş informaţii legate de concluziile legate de incendiul de la Băiculeşti. Şi, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, „comisia ISU Argeş, în urma analizării tuturor datelor, informaţiilor, declaraţiilor precum şi a modului de manifestare şi propagare a incendiului, a stabilit, la momentul respectiv, drept cauză probabilă ”efectul termic provocat de aparate electrice de încălzire lăsate sub tensiune şi nesupravegheate”, ce a dus la aprinderea materialelor combustibile (hârtie, carton) din apropiere. Ulterior acţiunilor şi rapoartelor realizate de către reprezentanţii ISU Argeş (care au competenţa de a stabili doar cauza probabilă), s-au realizat mai multe expertize de către personal şi firme autorizate în acest sens”.

După cum spune chestorul Ionel Ispir, comandantul Poliţiei Argeş, „dosarul penal întocmit în cauză privind săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş.”

Legat de incendiul de acum opt ani, am stat de vorbă şi cu primarul de la Băiculeşti, Niculaie Dragnea: „Ştiu că respectiva firmă a avut unele neînţelegeri cu firma de asigurări după producerea incendiului, însă nu ştiu dacă şi-au primit banii sau nu. Terenul pe care se afla respectiva fabrică a fost cumpărat de compania belgiană de la un localnic. Terenul nu a fost degajat nici până acum, sunt şi acum acolo rămăşiţele fostei fabrici. Bănuiesc că au rămas acolo respectivele resturi din cauză că cercetările nu s-au finalizat deocamdată.”

Locul fostei fabrici arată ca după un cataclism

image

Am fost şi noi pe locul unde se află rămăşiţele fostei fabrici. Din centrul comunei Băiculeşti până acolo faci aproape doi kilometri, iar drumul nu este unul tocmai plăcut. Asfaltul s-a stricat, fiind năpădit de buruieni în destule locuri. Perimetrul fostei fabrici este unul oarecum izolat şi înconjurat de multă verdeaţă crescută neregulat şi de zeci de arbuşti.

La prima vedere, ai impresia că ai ajuns într-un loc unde a fost un cataclism. Zeci de panouri arse au rămas şi acum în picioare într-o parte a halei de producţie. Mai multe fâşii din izolaţia halei de producţie zac încovoiate şi parţial arse, iar la baza lor sunt zeci de bucăţi de cărămizi, sticle goale şi panouri metalice. Pe o altă latură a halei sunt şi acum urmele de la spuma împrăştiată de pompieri peste suprafeţele arse. Culmea, pe un alt perete al halei nu e nici măcar o urmă de la incendiu şi dacă te uiţi doar la porţiunea respectivă ai impresia că vezi o hală în construcţie. E doar o impresie însă. Hala e goală, iar buruienile sunt noii „locatari”. La intrarea în hală, mai multe plăci metalice căzute acum opt ani au fost acoperite de tufele unor arbuşti apăruţi ca prin minune. Lângă hală, o barieră e ultimul indiciu că undeva, cândva, aici a fost o fabrică. O fabrică distrusă de cineva încă necunoscut.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite