FOTO Cum arată primul spital de stat construit de la zero în România în ultimii 30 de ani. Unitatea medicală a fost inaugurată, deşi este încă nefuncţională
0La Mioveni, judeţul Argeş, a avut loc joi, 5 septembrie, recepţia primului spital construit de la zero în România după Revoluţie. Chiar dacă a fost tăiată şi panglica inaugurală, spitalul nu este încă funcţional, având nevoie de avize de funcţionare, inclusiv de la ISU. Primii pacienţi vor putea fi trataţi la Mioveni cel mai devreme în decembrie 2019.
Construcţia spitalului din Mioveni a început în urmă cu trei ani şi jumătate şi reprezintă o iniţiativă a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul autorităţilor locale din Mioveni.
Noul spital are şase etaje şi este dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgenţe şi de Terapie Intensivă şi bloc operator cu patru săli de operaţie
Construcţia în sine, proiectarea şi circuitele din blocul operator fac în aşa fel încât orice risc de infecţie nosocomială să fie redus la zero. Fiecare secţie din spital are sistem de ventilaţie propriu cu aport de aer proaspăt, care filtrează aerul la o puritate de 99,99% datorită sistemului avansat HEPA.
Premierul Dăncilă a tăiat panglica inaugurală a unui spital ce va fi funcţional peste trei luni FOTO: Denis Grigorescu
Deşi spitalul va fi funcţional cel mai devreme în luna decembrie, după obţinerea tuturor avizelor, premierul Viorica Dăncilă şi autorităţile locale au tăiat o panglică inaugurală. La eveniment, alături de zeci de parlamentari, primari şi sute de invitaţi a fost prezentă şi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
„Noul spital de la Mioveni este unul foarte modern şi un exemplu elocvent că se fac investiţii în sănătate în România. Domnul primar de la Mioveni a pus mult suflet şi multă iniţiativă în realizarea acestui spital”, a declarat premierul Viorica Dăncilă după ce a vizitat aproape o jumătate de oră spitalul.
Spitalul poate funcţiona independent 48 de ore
Spitalul are 250 de paturi şi un adăpost antiatomic cu o capacitate de 100 de locuri. Spitalul de la Mioveni este proiectat să reziste la un cutremur de până la 9,4 grade pe scara Richter.
Spitalul de la Mioveni poate funcţiona independent timp de 48 de ore în cazul unei avarii, având două generatoare şi două UPS-uri.
Spitalul are 8 lifturi de mare capacitate, iar cele 4 săli de operaţie pot funcţiona simultan. Unitatea de Primiri Urgenţe a noului spital poate prelua 4 ambulanţe simultan.