Cum alegi cel mai potrivit psiholog. „Utilizarea unor metode neştiinţifice poate produce efecte negative grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihoterapia este un proces complicat, motiv pentru care alegerea unui psiholog care să te poată ajuta într-adevăr să-ţi deschizi sufletul este un aspect foarte important.


„La un moment dat în viaţă noastră, fiecare dintre noi se poate simţi copleşit şi poate avea nevoie de ajutor în a face faţă problemelor existenţei şi stresului vieţii cotidiene. O relaţie de cuplu tensionată, destrămarea familiei, pierderea locului de muncă, decesul unei persoane apropiate, o boală fizică invalidantă, abuzul de alcool sunt doar câteva situaţii care produc modificări de natură psihologică ce afectează funcţionarea optimă şi performată a unei persoane. În astfel de cazuri ajutorul venit din partea unui profesionist instruit, licenţiat în psihologie este calea cea mai eficientă de a rezolva aceste probleme şi de a învaţă pe viitor cum să prevenim reapariţia dificultăţilor”, explică, pentru „Adevărul”, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Rolul psihologului este să identifice împreună cu cel pe care îl tratează adevărata problemă a acestuia din urmă şi să aplice formele de tratament potrivite respectivei persoane.  

„Psihoterapia este o formă de intervenţie curativă ce utilizează tehnici şi metode psihologice în vederea modificării comportamentelor, emoţiilor şi gândurilor dezadaptative ce produc suferinţă, dificultăţi de adaptare sau autonomie scăzută. Psihologul care se formează în psihoterapie este un profesionist cu pregătire de specialitate în domeniul comportamentului uman, al evaluării şi al diagnosticării sănătăţii mintale. Psihologul aplică proceduri validate ştiinţific pentru a ajuta oamenii să îşi schimbe gândurile, emoţiile şi comportamentele, pentru a dezvolta modele de comportament mai sănătoase şi mai eficiente”, mai spune psihologul. 

Specialistul explică şi care sunt elementele cheie care trebuie luate în considerare când trebuie să alegem un psiholog.

„Primul pas este să verificaţi dacă psihologul deţine drept de liberă practică în specialitatea psihoterapie, dacă cabinetul său funcţionează conform normelor şi cerinţelor stabilite prin legea de organizare a profesiei. Autorizarea psihologului şi a cadrului în care îşi desfăşoară activitatea protejează publicul prin limitarea persoanelor care nu au competenţă şi calificare necesară pentru a furniza acest serviciu. Lipsa de pregătire în specialitate sau utilizarea unor metode neştiinţifice, poate produce efecte negative importante prin ineficienţă în situaţiile în care nevoia de ajutor este critică sau fixarea unor credinţe iraţionale şi comportamente dăunătoare”, mai spune cunoscutul psiholog.

Potrivit specialistului, un aspect important este cel  legat de experienţa profesională a psihologului în practică de cabinet. 

“Anii de experienţă nu sunt o garanţie a succesului însă atestă faptul că psihologul a acumulat suficiente cunoştinţe practice şi teoretice pentru a putea susţine un proces terapeutic chiar şi în cazurile complicate”, explică Ionuţ Ghiugan. 

"Dacă trăiţi un sentiment de speranţă şi uşurare înseamnă că aţi făcut alegerea potrivită”

Dacă reuşim să avem o relaţie de încredere cu cel de la care aşteptăm ajutor, şansele de reuşită cresc simţitor.

„Înainte de a începe psihoterapia este important să stabiliţi dacă se poate realiza o legătură terapeutică psiholog-client bazată pe emoţii pozitive şi încredere reciprocă. Din această perspectivă, o primă şedinţă de cunoaştere vă ajută să va formaţi o opinie atât despre metodă şi tehnicile de tratament cât şi despre modul de relaţionare şi compatibilitate. În urma primei şedinţe, dacă trăiţi un sentiment de speranţă şi uşurare înseamnă că aţi făcut alegerea potrivită”, mai spune Ionuţ Ghiugan. 

Specialistul precizează că psihoterapia nu se rezumă la vorbe isteţe, discursuri motivaţionale sau ventilare emoţională. Ea presupune mai mult şi, în plus, are nevoie şi de implicarea celui care cere ajutor. 

„Psihoterapia este o metodă de intervenţie care are în spate o doctrină ştiinţifică, metodă şi tehnică de specialitate. Pe măsură ce începeţi terapia, trebuie să stabiliţi obiective clare cu psihologul dumneavoastră şi să va implicaţi 100 %. Factorul cel mai important care va declanşa şi menţine schimbarea pe care o doriţi este propria motivaţie şi suportul solid venit din partea unui psiholog cu experienţă care crede în posibilitatea de a vă atinge obiectivele personale”, încheie psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite