Cele rele să se spele, cele bune să se-adune! Iată cu ce vine 2015 în Argeş!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2015 este anul în care primarul Tudor Pendiuc va afla dacă va fi sau nu trimis în judecată şi tot anul acesta vom asista la rejudecare dosarului în care fostul preşedinte al CJ Argeş, C-tin. Nicolescu este acuzat  de DNA că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea a patru şcoli din judeţ. Cu puţin noroc, 2015 ne-ar putea aduce în Argeş o pârtie de schi la standarde europene şi câţiva paşi spre Autostrada Piteşti-Sibiu

Noul an va duce mai departe scandalurile care au zguduit judeţul Argeş în 2014. 
 

Scandalul Pendiuc merge mai departe în 2015
 

Primarul suspendat al Piteştiului, Tudor Pendiuc, acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, cercetat în arest preventiv după ce a încălcat condiţiile arestului la domiciliu, va afla dacă va fi sau nu trimis în judecată. 

Procurorii consideră că edilul a prejudiciat bugetul local al Municipiului Piteşti cu cinci milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut, cu încălcarea legii, demersuri astfel încât să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între S.C. PUBLITRANS 2000 S.A. şi societăţile private CNCD şi GIREXIM UNIVERSAL S.A,  bugetul local fiind prejudiciat cu peste 5 milioane de euro. Primarul Pendiuc Tudor ar fi determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, deşi cele două firme private nu deţineau autobuzele în proprietate, acestea fiind achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului, potrivit procurorilor. Pentru facilitarea contractului, primarul Pendiuc Tudor ar fi primit de la omul de afaceri Valentin Vişoiu un apartament în Bucureşti, situat într-un cartier rezidenţial, în valoare de 130.900 euro, care i-a parvenit fiicei sale, Ema Pendiuc. 

Rejudecarea cauzei într-unul dintre dosarele lui C-tin Nicolescu
 

În 2015 am putea asista la răsturnări de situaţie în dosarul în care fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea a patru unităţi şcolare din judeţ şi că ar fi luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu, dosar care s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti.

Reamintim că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii DNA, care îl acuzau că a accesat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea. Sentinţa pronunţată în noiembrie 2013 de Curtea de Apel Bucureşti, prin care Nicolescu primea 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare a fost atacată cu recurs de fostul preşedinte al CJ Argeş, iar înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în vara lui 2014,  rejudecarea procesului (la instanţa care l-a condamnat, respectiv Curtea de Apel Bucureşti).

Cu-n pic de noroc, iarna viitoare am putea avea pârtie de schi la standard europene la Molivişu
 

Proiectul staţiunii de la Molivişu, finanţat din bani europeni, este unul ambiţios, pentru că vorbim  despre şapte pârtii de schi dispuse pe versantul nordic al masivului Ghiţu. Pentru început însă vor fi construite şi amenajate doar douã pârtii: A1, cu o lungime de 1.100 metri şi un grad de dificultate de la mediu la ridicat şi A2, pe o lungime de 342 metri şi un grad de dificultate uşor. 

Tot din proiect face parte şi amenajarea unei turbării în suprafaţă de 27 de hectare, situată la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi împrejmuită, vor fi realizate alei pietonale şi podeţe peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesară pentru iluminatul nocturn va fi asigurată cu panouri solare.

În zonă vor fi construite şi două micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrică necesară staţiunii şi vor putea fi vizitate de turişti. De asemenea, va fi amenajată o bază de agrement la baza uneia dintre pârtii.

Staţiunea are o poziţionare cum nu se poate mai norocoasă: 67 km distanţă de Piteşti, în zona pitorească a comunei Arefu, bucurându-se nu doar de peisajul  încântător al reliefului ci şi de şansa de a fi la doi paşi de câteva obiective turistice emblematice pentru Argeş: cetatea Poienari, barajul Vidraru sau Mănăstirea Curtea de Argeş.  De asemenea, zona este traversată de drumul DN 7C-Transfăgărăşan, al doilea ca altitudine în România, după Transalpina, şi, totodată, unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Europa.

Lucrările la viitoarea staţiune montană a Argeşului ar trebui grăbite astfel încât să fie finalizate până la 31 decembrie 2015.  Dacă din punctul de vedere al conducerii ADR Muntenia,  proiectul este  unul sub semnul întrebării din cauza riscului de a nu fi finalizat în termen – caz în care Argeşul va trebui să returneze banii primiţi de la UE – preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, este optimist privinţa proiectului şi dă asigurări că iarna viitoare vom putea schia la Molivişu.

Şi, poate, tot în 2015, câţiva paşi spre (nu pe) Autostrada Piteşti-Sibiu
 

Argeşenii aşteaptă anul acesta să vadă că lucrurile încep să se mişte în sensul promisiunilor electorale potrivit cărora între Piteşti şi Sibiu vom avea autostradă – realizabilă în două etape – până în 2020. “Dacă vom avea creştere economică importantă la anul, poate facem direct chiar autostradă. Studiul de fezabilitate şi proiectarea se  vor face pentru autostradă. (...). La nivelul circulaţiei de acum, câţiva ani ne-ar satisface, ne-ar rezolva problema de acum, iar ea, fiind trecută ca autostradă, în etapa a doua se transformă în autostradă", explica, în octombrie, la Piteşti, Ioan Rus, precizând că drumul expres va fi gata până pe 1 decembrie 2018, după care se va trece la realizarea autostrăzii: "dacă vom fi extrem de bine organizaţi, cred că 2020 este o dată fezabilă. În 2018, la final, am putea să avem parţial finalizat ".

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite