Argeşul va avea 8 salvatori de subteran
0Serviciul Salvamont Argeş a început procesul de instruire a salvatorilor de subteran, după ce Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a acordat Serviciului Salvaspeo Argeş certificatul de acreditare pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru presupune un ciclu de şcoli pe diverse niveluri de competenţă, până la obţinerea certificatului de salvator în subteran.
Vizitarea pesterilor comporta anumite riscuri, unele chiar mai mari decât cele pe care le presupune un traseu pe munte. Lipsa echipamentului speologic individual si colectiv, necunoasterea specificului cavitatii vizitate, vizita individuală constituie factori ce pot duce la accidente.
“La acţiunea de salvare în peşteri e chiar mai greu decât pe munte. De ce? Pentru că în peşteri e umed, tot echipamentul se umple de noroi, astfel că tot ceea ce înseamnă condiţii de lucru sunt foarte mult îngreunate. La fel şi tehnica, care diferă puţin faţă de cea de alpinist. În momentul de faţă avem acreditată activitatea de Salvamont şi construim echipa judeţeană Salvaspeo, care va fi concentrată în special pe partea Câmpulungului, unde se află zona carstică a Argeşului şi avem cartate peste 800 de peşteri…”, explică Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.
În momentul de faţă, sunt pregătite ca salvatori montani, opt persoane. „Suntem în construcţie cu echipa. Unul dintre componenţi va merge în două săptămâni la Şcoala Naţională, pentru titlul de şef echipă“, a explicat Ion Sănduloiu