Zimbru împuşcat în Germania, la graniţa cu Polonia. „În România, se pedepseşte o astfel de faptă cu 7 ani de închisoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul raportat pe 14 septembrie în Germania, unde un zimbru a fost împuşcat de un vânător la ordinul autorităţilor locale, a stârnit indignare din partea specialiştilor şi organizaţiilor de protecţie a animalelor.

Un episod petrecut zilele trecute în Germania a stârnit un val de indignare, după ce un zimbru a fost ucis din ordinul unui oficial local la câţiva metri de graniţa cu Polonia. Opinia publică a devenit revoltată după ce s-a aflat că a fost primul zimbru observat în libertate în Germania după 200 de ani.

Incidentul a fost anunţat pe 14 septembrie de presa locală, iar asociaţiile  implicate în protecţia animalelor au reacţionat imediat, între acestea şi filiala germană a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

„Uciderea unui animal strict protejat şi fără existenţa unui risc potenţial este o infracţiune penală“. 

De altfel, WWF a deschis un proces pe numele lui Heiko Friedemann, cel care a dat ordinul de ucidere a animalului. Contactat de agenţia de presă RBB24, Friedemann a spus că a luat această decizie după ce a fost informat că animalul ar putea fi periculos.

Zimbrul, apărat cu pedepse aspre în România 

Incidentul din Germania a fost comentat şi de reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ, prima autoritate din România care a iniţiat un program de reintroducere a zimbrului în libertate. 

„Zimbrul este un simbol de restaurare a unei specii în mediul natural, iar un astfel de episod este de neînţeles, mai ales că s-a petrecut într-o ţară cu pretenţii. Nu este normal că s-a acţionat aşa, chiar dacă acel exemplar ar fi fost agresiv sau violent. Este posibil că primul impuls al celui care s-a întâlnit cu zimbrul să fi fost de groază, de panică, dar zimbrul cred că a ajuns acolo dezorientat şi trebuia eventual tranchilizat şi relocat, în nici un caz împuşcat“, a declarat Răzvan Deju, biolog în cadrul Parcului Natural Vânători Neamţ. 

Specialistul parcului din Neamţ a precizat că dacă un astfel de incident s-ar fi petrecut în România, autorul ar fi suportat consecinţe extrem de aspre.

„Conform legislaţiei noastre, cine comite o astfel de faptă suportă sancţiuni dure. În anexa 2 a Legii Vînătorii, adică legea 407/2006, cuantumul pentru despăgubirea unui zimbru este de 30.000 de euro, iar fapta se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare“.

Incidente minore cu sătenii din Neamţ 

Situaţii în care zimbrul aflat în libertate a ajuns în vecinătatea comunităţilor umane au fost semnalate şi în Neamţ în urmă cu doi ani, în comuna Hangu, în februarie 2015, atraşi de fânul strâns de săteni.

„Atunci au fost acordate despăgubiri pentru gardurile rupte şi fânul consumat de zimbri, pagube de vreo 3000 de lei. E adevărat că toamna zimbri mai coboară din pădure spre sate, în căutare de hrană, dar noi credem că avem suportul comunităţilor locale şi nu am avut incindente“, a mai precizat biologul Răzvan Deju.  

În total, în pădurile din judeţul Neamţ trăiesc în libertate 33 de zimbri, alţi 16 sunt în semilibertate în ţarcul de aclimatizare al Parcului Natural, iar 7 exemplare pot fi văzute la grădina zoologică de la rezervaţia din comuna Vânători Neamţ (lângă Târgu Neamţ).  

  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite