Prima generaţie perfectă de zimbri în munţii Neamţului. „Au instincte naturale 100%, neviciate de captivitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii zimbri fătaţi în condiţii de libertate FOTO facebook/Parcul Natural Vânători Neamţ/Jozsef Foldi
Primii zimbri fătaţi în condiţii de libertate FOTO facebook/Parcul Natural Vânători Neamţ/Jozsef Foldi

Programul-pilot de reintroducere a zimbrului în libertate derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ şi-a atins scopurile.

Zimbrul revine în pădurile României graţie unui program-pilot derulat din 2012 de Administraţia Parcului Natural Vânători-Neamţ pe o rază de 120 de hectare, în nordul judeţului Neamţ.     

În cei patru ani care s-au împlinit luna aceasta, zimbri eliberaţi periodic în pădurile de pe raza parcului s-au acomodat cu noile condiţii şi au rezultat cinci viţei în urma fătărilor din 2012, 2014 şi 2016.   

„Noua generaţie de zimbri are instincte naturale de animale libere. Cele  cinci exemplare fătate în aceşti ani nu ştiu ce înseamnă captivitatea şi sunt 100% neviciate din acest punct de vedere“, a declarat Răzvan Deju, biolog la Parcul Natural Vânători Neamţ.

În prezent, turma de zimbri aflată în libertate numără 21 de exemplare, iar în condiţii de semilibertate mai sunt 18 zimbri. Zilele trecute, două exemplare, un mascul şi o femelă au fost mutate în ţarcul de aclimatizare de la Chitele, comuna Crăcăoani, urmând ca în termen de maxim două săptămâni şi acestea să fie eliberate.

„Am montat deja un colar GPS la femelă şi exemplarele vor fi eliberate cât de curând. În această vară aşteptăm să mai avem două sau trei fătări de la exemplarele aduse în 2014 de la grădinile zoo din Marea Britanie, iar până la sfârşitul anului probabil că vom mai primi un lot de zimbri din Anglia, de la partenerii cu care colaborăm“, a mai adăugat Răzvan Deju.

Programul de reintroducere în libertate a zimbrului denumit „Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ“  a fost finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de 1,4 milioane de lei, iar primele 5 exemplare au fost eliberate în martie 2012. 

„Reuşita programului înseamnă în primul rând apariţia acestor viţei. De asemenea, zimbri eliberaţi nu au migrat în alte zone, dovadă că  studiile noastre au fost bine făcute. Un alt element pozitiv este că nu au existat incidente cu populaţia care să afecteze exemplarele eliberate“, a mai precizat reprezentantul Parcului Natural Vânători Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite