Arsenie Popa, urmaşul duhovnicului Victorin Oanele la conducerea uneia dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Moldova, Sihăstria Neamţ
0Arsenie Popa (43 de ani) a fost ales să conducă obştea mănăstirii Sihăstria, după împlinirea celor 40 de zile de la moartea fostului stareţ Victorin Oanele.
Alegerea noului stareţ al mănăstirii Sihăstria a avut loc luni, 8 decembrie, după săvârşirea parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a fostului stareţ, Victorin Oanele. Desemnarea noului stareţ s-a făcut în prezenţa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, printr-o procedură stabilită în Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi de Regulamentul de organizare a vieţii monahale.
„Potrivit acestei rânduieli, au fost chemaţi să voteze toţi ieromonahii, monahii şi rasoforii cu o vechime mai mare de trei ani în mănăstire sau într-unul din schiturile acesteia. În urma voturilor exprimate de către obşte, s-a constatat că protosinghelul Arsenie Popa a fost dorit de majoritatea obştii, întrunind cel mai mare număr de voturi”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Slujba specifică de hirotesie s-a săvârşit în biserica mare în prezenţa întregului sobor.
Arsenie Popa s-a născut pe 25 septembrie 1971, în Constanţa şi a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria la vârsta de 27 de ani, în septembrie 1998. Până atunci, a absolvit Facultatea de Fizică al Universităţii Bucureşti (promoţia 1996).
La începutul anilor 2000 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pe care a absolvit-o în 2004.
„A fost tuns în monahism în data de 11.12.2001, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind hirotonit ierodiacon în data de 26.12.2001, ieromonah în data de 07.08.2002 şi hirotesit protosinghel în data de 27.12.2005”, se mai arată în prezentarea făcută de Mitropolia Moldovei.
Înaintaşi care obligă
Protosinghelul Arsenie Popa îl urmează la conducerea obştii de la Sihăstria pe părintele Arhimandrit Victorin Oanele. Acesta a murit pe 24 octombrie 2014, la vârsta de 83 de ani, fiind cel mai longeviv stareţ al cunoscutei mănăstiri nemţene. În cei 41 de ani de stăreţie, părintele Victorin a reuşit să depăşească vremurile vitrege pentru monahism şi să dezvolte lăcaşul lăsând în urmă una din cele mai numeroase obşti de călugări din ţară.
Tot de Sihăstria se leagă numele părintelui Arhimandrit Ilie Cleopa, unul din cei mai cunoscuţi predicatori pe care i-a avut această mănăstire, şi duhovnic pentru toată zona Moldovei. În anul 1929, pe când avea 17 ani, el s-a alăturat obştii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. A fost tuns în monahism în august 1937, primind numele Cleopa. Mai târziu a ajuns egumenul schitului şi apoi a fost făcut arhimandrit când lăcaşul s-a ridicat la rang de mănăstire.
Pe aceeaşi temă: