Risc crescut de avalanşă în Ceahlău. Fenomenul s-a produs deja pe un traseu din masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii nemţeni atrag atenţia asupra riscului producerii avalanşelor în zonele expuse din masivul Ceahlău. Măsurătorile efectuate de aceştia indică existenţa straturilor instabile de zăpadă care pot surprinde turiştii aflaţi pe traseele montane.

Evoluţia vremii din ultimele săptămâni a extins riscul producerii fenomenului de avalanşă în întreg masivul Ceahlău. Aşa cum salvamontiştii estimau după ultimele măsurători, vineri, 21 martie, fenomenul s-a produs în imediata apropiere a cabanei Dochia. Avalanşa a intersectat traseul Izvorul Muntelui - Lutul Roşu- Dochia, dar nu a fost de amploare, şi nu a surprins vreo persoană.

„Există trei straturi instabile, din care ultimul foarte instabil, cu grad de periculozitate 4 din 5 şi, pe alocuri, 5 din 5. În zilele care vor urma riscul se accentuează odată cu încălzirea vremii şi practic niciun traseu turistic nu prezintă siguranţă şi nu ne putem asuma responsabilitatea unor recomandări“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Specialistii Serviciului Salvamont Neamţ monitorizează săptămânal situaţia prin efectuarea unor teste specifice. În masivul Ceahlău, stratul de zăpadă măsoară peste 120 de centimetri. 

image

„Teoretic, în toata zonă montană a judeţului aflată la peste 1500 de metri unde există gol de munte, sau feţe despădurite cu înclinaţia mai mare de 30 de grade prezintă risc de avalanşă“, a mai adăugat şeful Salvamont Neamţ.

Sub incidenţa avertizării de avalanşă în Ceahlău nu intră însă obiective turistice precum cascada Duruitoarea sau cabana Fântânele.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite