Primari pe care Ordonanţa 13 nu i-a mai salvat. Au fost trimişi la închisoare pentru abuz în serviciu la doar o zi după ce dispoziţia urma să intre în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei primari de comune din Neamţ au fost condamnaţi defintiv la o zi după ce urma să intre în vigoare actul care dezincrimina abuzul în serviciu.

Primarii din două comune nemţene, Pipirig şi Bălţăteşti au primit condamnări cu executare, sau cu suspendare, pentru abuz în serviciu, în urma unei hotărâri definitive date de Curtea de Apel Bacău  pe 11 februarie a.c. Data este importantă întrucât, dacă OUG 13/2017 ar fi intrat în vigoare în forma aprobată de guvern pe 31 ianuarie, primarii în cauză ar fi scăpat de acuzaţia din dosar, prejudiciul fiind sub limita de 200.000 de lei.

Belelele penale au început pentru cei trei edili în 2013, atunci când au fost trimişi în judecată Gheorghe Popa (fost primar al comunei Pipirig între 2004 şi 2008, PDL), Marcel Prună (primar în funcţie al comunei Pipirig, PSD) şi Radu Viorel Ursache (primarul în funcţie al comunei Bălţăteşti, PNL). Cei trei edili erau acuzaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ de nereguli la pietruirea unor drumuri comunale, cu lucrări făcute de mântuială, şi achitarea unor sume enorme pentru prestaţii fictive ale firmei Costiluc SRL Piatra Neamţ.

Pe 1 martie 2016, Judecătoria Târgu Neamţ i-a achitat pe inculpaţi, dar sentinţa a fost contestată de anchetatori, iar dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău. Pe 11 februarie a.c., magistraţii i-au condamnat la trei ani de închisoare pe Gheorghe Popa şi la 2 ani şi 8 luni pe Radu Viorel Ursache, sentinţe cu executare.

Primarul comunei Bălţăteşti nu era în ţară la momentul pronunţării condamnării, dar în aceeaşi zi a fost reţinut de poliţiştii de frontieră de la Petea (Satu Mare), în timp ce intra în România, fiind pasager într-un autoturism.

În cazul fostului primar Popa, acesta a fost ridicat de acasă de poliţişti şi condus la penitenciarul Bacău. Prin aceeaşi hotărâre defintivă, Marcel Prună, primarul comunei Pipirig (din 2008 şi până în prezent) a primit 2 ani de închisoare, dar cu suspendare.

În plus, cei trei au de achitat şi sume importante de bani: Ursache va trebui să plătească Primăriei Bălţăteşti 179.000 lei, cea mai mare parte a sumei (138.000 de lei), în solidar cu firma cu care s-au efecuat lucrările.

La Pipirig, primăria nu s-a constituit parte în proces, dar fostul şi actualul primar vor trebui să acopere prejudiciul creat statului, câte 177.432 de lei, atât Marcel Prună, cât şi Gheorghe Popa. Judecătorii au păstrat sechestrul asigurator pe un imobil al primarului Prună şi pe unul al primarului din Bălţăteşti. 

Alegeri pentru primar în trei comune

O altă decizie care cel mai probabil va fi urmată de declanşarea alegerilor parţiale locale priveşte comuna Agapia, al cărei edil, Neculai Nastasă, a pierdut procesul pe care l-a avut cu Agenţia Naţională de Integritate.

La finele săptămânii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în favoarea inspectorilor ANI care-l acuzaseră pe primarul PSD de Agapia de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Neculai Nastasă, primarul comunei Agapia FOTO: Facebook

image

Pe 1 aprilie 2014,  inspectorii de integritate arătau că primarul de Agapia era în culpă deoarece semnase două contracte de concesiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale „Răchitiş“, din Agapia, unde fiul primarului deţinea calitatea de membru fondator.

Condamnarea definitivă îi interzice primarului să deţină o funcţie publică pe o periodă de trei ani, iar sentinţa a stârnit nemulţumiri în comunitate, câţiva locuitori adunându-se duminică dimineaţă în faţa sediului primăriei din Agapia pentru a-şi susţine primarul. Simpatizanţii primarului s-au mobilizat şi pe Facebook înfiinţând pagina „Agapia Unită“ unde sunt  postate mesaje de susţinere a edilului.

„Curaj domnule Primar! Dumnezeu să vă ajute să rămâneţi unde vă este locul şi pe care îl meritaţi din plin! Respect şi cu Dumnezeu înainte!“, este unul din mesajele postate reţeaua de socializare.

Prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, a precizat că va semna ordinele de încetare a mandatelor celor trei primari, doar după ce va fi în posesia documentelor oficiale de la instanţe (cu referate de la secretarii de primării), respectiv de la ANI (în cazul primarului de Bălţăteşti).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite