Pe Ceahlău, frigul s-a resimţit ca în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari valori ale indicelui de răcire din ţară calculate de ANM în week-end au fost pe vârful Toaca (1904 m) din masivul Ceahlău.

Dumincă, 26 ianuarie, la ora 14.00, indicele de răcire calculat de speciaştii meteorologi era de -46 de grade, în timp ce la aceeaşi oră, în Bărăgan valoarea era de -35 de grade. Acest indice reprezintă în fapt temperatura resimţită de corpul uman în anumite condiţii de vreme.

„Formula matematică a acestui indice a fost concepută pornind de la analiza modului în care, în situaţii de temperaturi scăzute şi vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului tinde spre temperatura aerului înconjurător, iar senzaţia de frig va fi mai puternică”, explică specialiştii de la ANM.

Indicele de răcire de -46 de grade a fost calculat pentru o temperatură exterioară de -13 grade Celsius şi o viteză a vântului de 100 km/h la rafală.

„Curenţii de aer au o circulaţie preponderent dinspre N/NV, dar zilele astea au fost dinspre S/SE. Vântul vine prin jgheaburile din masiv, şi este accelerat după ce se loveşte de stânci, de aceea sunt anumite puncte spre vârf unde viteza se apropie frecvent de 100 km/h”, spune Dan Miron, şeful staţiei meteo de la Toaca.

Cu o zi în urmă, sâmbătă, 25 ianuarie, indicele de răcire a fost de -50 de grade, la o temperatură a aerului de -16 grade Celsius, dar la începutul lunii decembrie 2013, acest indice a ajuns şi la -70 de grade, la temperaturi exterioare de -13,5 grade Celsius. 

Vă mai recomandăm:

Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

FOTO VIDEO Poveştile misterioase care învăluie muntele Ceahlău. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite