Mauriciu Riegler, primarul care a realizat prima conductă de apă din Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mauriciu
Riegler a adus canalizarea în Roman
Mauriciu Riegler a adus canalizarea în Roman

Oraşul Roman din judeţul Neamţ a fost condus de persoane cunoscute la nivel naţional. Una dintre acestea este doctorul Mauriciu Riegler, bunicul academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici.

Mauriciu Riegler s-a născut în anul 1855, în satul Grozeşti din judeţul Bacău. A urmat cursurile facultăţilor de Medicină din Berlin şi Viena. În 1888 a devenit profesor la Seminarul “Sfîntul Gheorghe” şi la Gimnaziul “Roman- Vodă” din Roman. Între 1905 şi 1907, doctoral Riegler a devenit primar al oraşului Roman.

În Anuarul Eparhiei Romanului  din 1938 se consemna: “A jucat un rol de frunte în viaţa oraşului Roman: profesor de naturale şi medicină, vreme de 32 de ani, om politic cu vederi largi, fost deputat şi senator, în mai multe rânduri a lăsat urme de bun gospodar, atunci când împrejurările politice l-au pus în fruntea comunei Roman ca primar”.

Numele lui este legat de Uzina electrică, pavarea oraşului, dezvoltarea iluminatului public, canalizarea şi instalarea conductei de apă.

În 1905 au fost construite şi puse în funcţiune primele instalaţii electrice de iluminat public, numărul consumatorilor atingând încă de la început 2000 de abonaţi. Uzina a funcţionat până în 1955, când instalaţiile au fost oprite, întreg consumul orăşenesc trecând pe curent alternativ, provenit de la centralele electrice.

Modernizarea Romanului în perioada în care acesta a fost primar se vedea în tipul construcţiilor, adaptat cerinţelor civilizaţiei, şi în amenajarea oraşului (până atunci grădinile având un caracter utilitar, fiind amenajate în preajma bisericilor sau a caselor celor mai înstăriţi).

În cadrul unei conferinţe organizate la Roman pe 1 martie 2012, Constantin Bălăceanu Stolnici îşi aminteşte cum era oraşul Roman în perioada în care bunicul său Mauriciu Riegler era primar: “Casele erau mici, ca în toate tîrgurile moldoveneşti, cu maxim două etaje. Am cunoscut perioada iarmaroacelor, a evoluţiei comerciale a tîrgului Roman. În aceste perioade, exista o efervescenţă în oraş, întreţinută  de la personajele de circ pînă la dentiştii ambulanţi. În parc exista un chioş, unde cînta muzica militară. Strada principală nu am mai recunoscut-o. Era o stradă majestuoasă, plină de magazine, cu vitrine care mă atrăgeau ca un magnet”.

De asemenea, Riegler a avut o importantă contribuţie pe plan cultural, fiind membru al Societăţii Culturale “Miron Costin”. Datorită lui romaşcanii au avut ocazia să asculte duminica şi în zilele de sărbătoare conferinţele celor mai importanţi cărturari.

Mauriciu Riegler a murit pe 7 ianuarie 1925. Deşi societatea a propus în 1990 ca numele lui să fie atribuit unei străzi, autorităţile din acea vreme au refuzat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite