La film cu nevăzătorii din Piatra Neamţ. Proiecţie specială pentru persoanele cu deficienţe grave de vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 20 de persoane din Piatra Neamţ au urmărit la Biblioteca Judeţeană o proiecţie specială a filmului "Poziţia copilului", laureat la Berlin cu trofeul „Ursul de Aur”. Cei mai mulţi dintre nevăzători nu au avut vreodată ocazia să urmărească un film „titrat” în acest fel.

Decorul cinema-ului improvizat în sala „Tezaur” a Bibliotecii judeţene G.T Kirileanu nu pare deloc să semene cu ambientul unei săli de cinematograf. Nici spectatorii nu sunt tocmai obişnuiţi, mulţi dintre ei purtând ochelari cu sticlă mată ori cu dioptrii aproame de maxim. Lumina aprinsă în micuţa sală pe tot parcursul proiecţiei chiar nu deranjează pe nimeni, singura problemă fiind răcoarea din spaţiul unde este organizată proiecţia. „Eu prefer filmele româneşti, pentru că pot înţelege dialogurile, chiar dacă nu văd decât siluetele actorilor, nişte umbre de fapt”, spune Mihai Harip, unul din spectatorii care a răspuns invitaţiei de a veni să urmărească pelicula „Poziţia copilului”, accesibilizată pentru nevăzători. Termenul e tradus în practică prin cele două boxe amplasate în faţa publicului.

„În mod normal, boxele se amplasează una într-o parte, cealalată în partea opusă a sălii. Prin una este redată coloana sonoră, dialogurile personajelor din film. Prin cealaltă boxă, între replicile actorilor, o voce caldă explică publicului schimbările de cadre, detalii, gesture ale personajelor, astfel încât să se creeze o imagine cât mai completă a filmului”, ne lămureşte scriitorul Radu Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, prezent la proiecţia de la Piatra Neamţ.

Filmul ca un teatru radiofonic

Probleme tehnice legate de sonorizare (un decalaj mare de volum între vocea crainicului care explica scenele şi coloana sonoră a filmului) i-au împiedicat pe spectatorii nevăzători să urmărească filmul până la sfârşit. Acestora li s-a promis că vor avea o altă ocazie, în scurt timp, la sediul Asociaţiei din Piatra Neamţ. Cu toate acestea, nimeni nu a plecat dezamăgit, pentru că experienţa le-a arătat acestor oameni că nimic nu e imposibil.

„Am perceput filmul ca şi cum aş fi ascultat o piesă de teatru radiofonic. Ştiţi că mai demult se difuza la radio, aşa ceva. Eu zic că e extraordinar dacă s-ar extinde şi la alte filme tehnica asta pentru nevăzători. În afară de filme româneşti, altfel de filme nu am cum să urmăresc, că nu cunosc limbi străine”, spune Alexandru Şerban, nevăzător de 36 de ani, printr-o întâmplare nefericită.

În noaptea de după Marele Cutremur din 1977, el a trebuit să repornească instalaţiile din combinatul chimic de îngrăşăminte la Azochim Săvineşti, şi a fost ars cu amoniu. De atunci, vederea i-a fost afectată aproape total.

„Acest film nu a mai fost prezentat într-o astfel de variantă, accesibilizată pentru nevăzători, decât la TIFF Cluj Napoca. Astfel prezentat, filmul este perceput ca o piesă de teatru radiofonic, cu toate indicaţiile de regie respectate.

Tehnica folosită se numeşte audiodescripţie şi facem demersuri să o promovăm şi la televiziunea publică. Ca spectator sau creator, nevăzătorul are acces doar la două arte: literatură şi muzică, dar încercăm să deschidem calea şi spre arta cinematografică”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Proiecţia filmului „Poziţia copilului” se desfăşoară cu ajutorul Fundaţiei „Cartea Călătoare” Focşani, în cadrul proiectului <Caravana cinematografică pentru nevăzători>, susţinut de fundaţia Orange România şi derulat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite