FOTO VIDEO Roverul planetar al elevilor de la Info Piatra Neamţ, pregătit pentru lansarea în Arctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minisatelitul elevilor de la CNI Piatra Neamţ FOTO Florin Jbanca
Minisatelitul elevilor de la CNI Piatra Neamţ FOTO Florin Jbanca

Echipa Ro-Sat One, a Colegiului Naţional de Informatică va participa la începutul lui iunie la concursul CANSAT organizat în Norvegia de Agenţia Spaţială European (ESA) şi NAROM (Centrul norvegian pentru educaţie şi ştiinţă).

După aproape jumătate de an de muncă, echipa formată din şapte elevi ai Colegiului Naţional de Informatică (CNI), coordonaţi de profesoara Diana Bejan a reuşit să treacă de cele trei evaluări ale organizatorilor concursului CANSAT, programat în perioada 1-5 iunie. Cei şapte elevi de la clasele a X-a şi a XI-a (Ştefan Arădăvoaicei, Matei Bosînceanu, Andrei Gavrilă, Cornel Ghineţ, Claudiu Neculau, Claudiu Nohai şi Alexandru Tudose) formează echipa Ro-Sat One care va concura la secţiunea avansaţi.

„În total sunt 14 echipe care vor concura, din cele 60 câte au aplicat la startul în octombrie 2013. Şapte echipe, printre care şi a noastră, vor fi la avansaţi, iar alte şapte la începători. Din România mai este o echipă, de la un liceu din Eforie, dar ei s-au înscris la începători, aşa cum am fost noi anul trecut. Grecia, Germania şi România au câte două echipe, iar celelate ţări - Polonia, Cehia, Spania, Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Norvegia sunt reprezentate de câte o echipă”, a precizat profesoara Diana Bejan.

Ediţia din acest an a concursului  CANSAT va avea loc în Norvegia la Andenes, o localitate  situată la 300 km nord de cercul polar, adică în Arctica. Lansarea minisateliţilor de la 1.000 de metri altitudine se va realiza cu ajutorul unor rachete în poligonul   Andoya Rocket Range, o bază ce aparţine de Ministerul Comerţului şi Industriei din Norvegia.

Satelit cât o doză de suc

În ultimele luni, liceenii de la CNI Piatra Neamţ au creat în laboratorul de fizică un minisatelit, de forma unui rover planetar cu care au fost selectaţi să intre în concursul din Norvegia. „CANSAT reprezintă un satelit de mărimea unei doze de suc, creat cu scopul de a îndeplini două misiuni în cursul unei lansări la 1.000 de metri altitudine. Misiunea primară constă în colectarea de date despre temperatură şi presiune, iar cea secundară este diferită pentru fiecare echipă în parte, fiind la alegerea fiecăreia”, spune profesoara Diana Bejan.

Claudiu Necula, unul din membrii echipei spune că pe parcursul aterizării minisatelitului, adică în maxim 2 minute, minisatelitul va colecta datele despre concentraţia de oxigen, de bioxid de carbon şi metan. De asemenea, va fi măsurată temperatura, presiunea, umiditatea, lumina şi câmpul magnetic terestru.

„În pasul doi, atunci când minisatelitul va ajunge pe sol, acesta se va deplasa cu ajutorul unor roţi montate de noi. Noi pornim filmarea, şi în timpul cât o să-l ghidăm, vom prelua aceleaşi date care se stochează pe un card. Avem trei microprocesoare care au rol de coordonare, de mişcarea la sol şi de transmiterea datelor”, spune Claudiu. „Noi am prevăzut trei variante de paraşute care să atenueze căderea de la 1000 de metri, la circa 11m/sec, astfel încât să ne încadrăm în cele 120 de secunde alocate”, îl completează Cornel Ghineţ.

Poveste inspirată din misiunea de pe Marte

Povestea care stă în spatele minisatelitului creat de elevii de la Info este inspirată din misiunea Curiosity (2012), de pe Marte.

„Motto-ul proiectului nostru este: <How the Future CAN Be?>. Imaginaţi-vă civilizaţia umană dupa câţiva ani, pe o altă planetă, numită Nova Domo. Recentele dovezi arheologice arată faptul că legendele despre Terra, o planetă distantă ce a reprezentant temelia omenirii, sunt adevărate. Epuizând resursele, datorită neglijenţei oamenilor, Terra a fost abandonată şi oamenii au colonizat o noua planetă, cea unde locuim acum. Cu un efort din partea omenirii a fost lansată misiunea <Back to Earth>. Un mic rover, ce încape într-o navă spaţială, a fost trimis pe Terra să afle dacă aceasta s-a regenerat din punct de vedere al resurselor necesare vieţii”, este cadrul creat de tinerii de la Informatică pentru pregătirea misiunii. Simulând situaţia prezentată, minisatelitul echipei Ro-Sat One va colecta un set de date, ce vor fi trimise către staţia de la sol, şi vor oferi astfel o privire de ansamblu asupra planetei Terra. Împreună cu misiunea primară, se vor obţine informaţii despre condiţiile de viaţă de pe Terra.

Filmul de prezentare al misiunii echipei Ro-Sat One:

  

MOBI-DECTO, numele de botez al minisatelitului

În timpul pregătirii proiectului, elevii au lansat şi un concurs pentru găsirea celui mai potrivit nume pe care să-l poarte minisatelitul lor. Cea mai inspirată a fost o fetiţă de 11 ani, Rose-Marie Culbece, elevă la şcoala nr. 2 din Piatra Neamţ, în clasa a V-a, care a propus numele MOBI-DECTO. „Mi-a venit ideea de la faptul că minisatelitul de mişcă şi, în acelaşi timp, detectează tot felul de date. Am aflat de concurs de pe pagina de faceboog a echipei Ro Sat One”, spune fetiţa care a primit drept premiu un tricou cu logo-ul echipei şi o poză de colecţie cu membrii echipei. 

Drum de peste 8.000 de kilometri cu microbuzul

Echipa care va pleca miercuri, 28 mai, spre Norvegia va avea de străbătut circa 4.200 de kilometri până în localitatea Andenes. „Pe 1 iunie va fi primirea concurenţilor, a doua zi prezentare echipelor, iar pe 3 iunie va fi concursul propriu-zis, cu lansarea minisateliţilor, câte doi pe câte o rachetă”, spune Cornel Ghineţ.

Cum organizatorii nu asigură cazarea şi deplasarea pentru 4 elevi şi un profesor, echipa Ro Sat One va fi restrânsă la cinci elevi şi doi mentori. „Pe lângă ajutorul firmelor care ne sponsorizează această deplasare, am avut parte şi de alte  surprize plăcute. Astfel, un grup de foşti elevi ai CNI, din promoţia 1995, s-a mobilizat şi au făcut o chetă adunând 8.800 de lei. De asemenea, un român care trăieşte în Suedia s-a oferit să ne găzduiască la el la întoarcere, însă ar trebui să facem un ocol şi nu putem onora invitaţia”, spune profesoara Bejan.   

Pe aceeaşi temă:

FOTO Minisatelitul care găseşte viaţa pe Terra, creat de liceenii de la Info Piatra Neamţ

Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite