VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Info

Prima participare a unei echipe româneşti în etapa finală a competiţiei internaţionale Zero Robotics s-a încheiat cu un meritoriu loc doi. Cei cinci elevi de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ au fost foarte aproape de a câştiga finala elitelor din domeniul cercetării spaţiale.

Finala competiţiei Zero Robotics organizată de NASA, în parteneriat cu MIT, DARPA, şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a avut loc vineri, 17 ianuarie, la Noordwijk (Olanda), la sediul Agenţiei Spaţiale Europene ( ESTEC). 

Cei cinci liceeni din Piatra Neamţ (echipa IT ACE) a fost formată din Cornel Ghineţ (17 ani), Andrei Bursuc (17 ani), Tiberiu Arsene (17 ani), Emilian Lungu-Ailenei (18 ani) şi mezina echipei, Ilinca Ionescu (16 ani). Românii au concurat în finală în cadrul alianţei denumite Next Gen IT ELIA, din care au mai făcut parte elevi de la un colegiu din Italia. 

Vezi aici desfăşurarea finalei

În finală, şase echipe din Europa şi nouă din Statele Unite ale Americii, s-au întrecut pentru a testa codurile informatice într-un concurs al elitei cercetării spaţiale.  

Tema concursului a fost legată de apropierea ameninţătoare a unei comete de Pământ şi cum ar putea fi ea deviată de la traiectoria periculoasă cu ajutorul unor roboţi autonomi (SPHERE - (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională.  

Participanţii calificaţi în finala din 17 ianuarie au comunicat direct cu astronauţii ce au supravegheat desfăşurarea concursului.

Anul trecut, echipa Infosat a Colegiului de Informatică din Piatra Neamţ a participat la competiţia CanSat (cansat.eu) la categoria începători, iar anul acesta (2014) vor participa la categoria avansaţi a aceleaşi competiţii CanSat cu o noua echipă RO-SAT One.

Citiţi şi: 

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite