FOTO Cum decurg încercările de recuperare a unei victime pe care a surprins-o avalanşa. „Mai uşor sapi în pământ decât în zăpada betonată de ger“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de o lună de la tragedia din Călimani, salvamontiştii au reluat căutările pentru recuperarea trupului victimei prinse în avalanşă sub vârful Pietrosu, pe 1 decembrie 2017.

Timp de două zile, salvamontişti de la formaţiunile judeţelor Suceava, Neamţ, Sibiu, Bistriţa şi Mureş, au reluat în Călimani operaţiunile de recuperare a colegului Sorin Liviu Pandelea, îngropat de avalanşă pe 1 decembrie 2017. 

Luni, 15 ianuarie, în prima zi a căutărilor, au participat 27 de salvatori montani şi 17 voluntari, însă operaţiunea de sub vârful Pietrosu a fost zadarnică, deşi echipele au rezistat aproape 7 ore, în condiţii extreme de temperatură.

„Căutările au început în jurul orei 9 şi ne-am retras de pe munte aproape de ora 16. Iniţial, am zis că la minus 21 de grade, temperatura care s-a înregistrat luni, putem susţine căutările maxim 3 ore. Pe la ora 14 am găsit un ski şi am avut o rază de speranţă, însă s-a dovedit că era al fetei, Nathy Josse, găsită decedată în căutările din decembrie la circa 100 de metri de locul unde a fost descoperit acum ski-ul“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

„E muncă de Sisif“

De la Serviciul Judeţean Salvamont Neamţ au participat la căutările de luni 5 membri, între ei şi conductorul Paşcu Dumitru Ionuţ, cu câinele Erik, specializat în căutarea persoanelor dispărute în avalanşă.

„E foarte greu ca la distanţă de atâtea zile, câinele să mai descopere ceva. Mirosul se cam dispersează în 24 de ore, iar coconul care se formează în jurul corpului îngheţat nu mai lasă să treacă prin stratul de zăpadă nici o urmă de miros“, a mai menţionat Papalicef. 

Căutările prin sondare şi prin săparea în stratul gros de zăpadă au fost zadarnice. 

„E muncă de Sisif ce am făcut noi. Am săpat cu lopeţile o gaură de 5 metri, atât cât măsoară acum stratul de zăpadă în Valea Pietrosului. Senzaţia era că sapi în stâncă. Mai uşor sapi în pământ, decât în zăpada betonată de ger. În plus, deasupra noastră erau nişte cornişe care, în cazul în care se rupeau, puteau declanşa o avalanşă şi în 30 de secunde, cât durează fenomenul, nu ai unde să te adăposteşti, aşa cum sunt condiţiile în acea vale. Tocmai de aceea s-au ales aceste zile geroasă, pentru că pericolul de avalanşă e minim, câtă vreme straturile sunt îngheţate, sunt ca betonul“, a mai adăugat şeful Salvamont Neamţ.

image

Acţiunea urma să se reia marţi, 16 ianuarie, dar numai până la orele prânzului, pentru că meteorologii au anunţat o încălzire a vremii, iar pericolul de avalanşă revine în zonă.

„Astăzi s-a urcat din nou în Călimani pentru probabil o ultimă încercare.  Prognoza arată că un val de aer cald de altitudine va ajunge în zonă încă din jurul orelor 13, iar riscul ruperii acelei cornişe şi declanşării avalanşei face ca riscul să nu mai fie acceptat. Urmează alte valuri de ninsori şi probabil că o să trebuiască să aşteptăm primăvara. Colegii noştri din Suceava, Vatra Dornei şi Salvamont România au făcut tot ce era cu putinţă omeneşte pentru a înapoia trupul neînsufleţit familiei. Poate că muntele l-a iubit prea mult şi vrea să-l mai păstreze un timp“, a mai spus şeful Salvamont Neamţ, într-o postare pe Facebook.

Tragedia din Călimani care a îndoliat Ziua Naţională   

Pe 1 decembrie 2017, Nathy Josse a urcat împreună cu soţul ei, Liviu Sorin şi Lucian Drăgan pe Munţii Călimani pentru a arbora tricolorul de Ziua Naţională a României. Cei trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei, bărbaţii fiind pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei.  

Salvamontiştii dorneni organizaseră o acţiune umanitară, pentru Mihnea Coman, un băiat de şase ani, diagnosticat cu atetoză. Oamenii au fost invitaţi să li se alăture salvamontiştilor la acţiunea de arborare a drapelului României pe cele patru vârfuri din Ţara Dornelor: Suhard, Călimani, Giumalău şi Bistriţei. 

La coborâre, cei trei au fost surprinşi de o avalanşă sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Haitii, comuna Şaru Dornei, judeţul Suceava. Lucian Drăgan a fost găsit în viaţă de către salvatori, în timp ce femeia a fost declarată moartă de către medici. 

Alpinista Nathy Josse împreună cu soţul ei, Liviu Sorin. FOTO Facebook/ Ariciuc Petru

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite