Un copil de şase ani a fost resuscitat după ce a fost găsit pe fundul unei piscine din Băile 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un pas de tragedie, în piscina unui hotel din Băile Felix. Un copil în vârstă de şase ani a scăpat ca prin minune după ce a fost la un pas să se înece.

Băiatul în vârstă de şase ani se afla în piscină, într-un colac, când, la un moment dat, părinţii nu l-au mai văzut. Din fericire, a fost găsit rapid şi scos din apă, în stare de inconştienţă. Tot din fericire în zonă s-a aflat un medic care a început să efectueze manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor de prim ajutor.

 " Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bihor a fost informat, prin numărul unic 112, cu privire la faptul că un copil, în vârstă de 6 ani, a fost scos în stare de inconştienţă din piscina unui hotel din Băile 1 Mai, apelantul precizând faptul că băiatul nu respiră. A fost mobilizat de urgenţă echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. Persoane aflate la locul producerii evenimentului au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, astfel că, la sosirea echipajului specializat, copilul respira, însă era în continuare inconştient", a precizat cpt. Camelia Roşu, purtătorul de cuvânt al ISU "Crişana".

 După efectuarea ventilaţiilor şi acordarea îngrijirilor medicale care se impuneau, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea a reuşit să-l aducă pe copil în stare de conştienţă, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe. Băieţelul este în afara unui pericol vital, fiind conştient, iar starea lui stabilă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" atrage, din nou, atenţia tuturor părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor asupra consecinţelor tragice ale unor astfel de evenimente, provocate de cele mai multe ori de neglijenţă sau de o clipă de neatenţie.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari vă recomandă: nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă; urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă şi nu vă întoarceţi nici o clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau al altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate; echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult. Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor. Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente. Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion), iar în cazul ieşirilor acestora "la scăldat" cu prietenii, stabiliţi de comun acord o periodicitate şi o modalitate de contact. Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite