FOTO Cum va arăta spitalul din România în care se vor investi aproximativ 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
investitii spital

Aproape 2 milioane de euro reprezintă valoarea investiţiilor făcute în cursul acestui an pentru modernizarea unei unităţi medicale din România, urmând să fie derulat un nou proiect, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, pentru care municipalitatea va contracta o linie de credit de 35 de milioane de euro.

După ce principalele spitale din Oradea, respective spitalul Municipal şi cel Judeţean, au intrat în grija municipalităţii, Primăria a urmărit reducerea locaţiilor în care funcţionau acestea şi creşterea calităţii spaţiilor.

„După descentralizare, toate spitalele din municipiul Oradea au ajuns în subordinea Consiliului Municipal, în vederea coordonării unitare a activităţii spitaliceşti. Astfel, din punct de vedere al dotărilor şi al investiţiilor, s-au avut în vedere două obiective importante, şi anume, reducerea numărului de locaţii în care spitalele îşi desfăşoară activitatea şi creşterea calităţii spaţiilor din interiorul acestora”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Ca urmare, mai multe imobile au fost reorganizate, anumite activităţi au fost concentrate în cele două clădiri principale (Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean), iar anumite secţii au fost reduse.

Un astfel de exemplu este pediatria, care iniţial ocupa întregul spital în anii 1990, dar întrucât rata natalităţii s-a redus cu aproximativ 60%, astăzi s-a ajuns ca din corpul spitalului 60% din spaţii să fie ocupate de adulţi.
În momentul de faţă există şase etaje ocupate de adulţi şi trei ocupate de copii. Pe lângă progresul realizat în ultimii ani, există însă şi câteva locaţii în care condiţiile nu sunt încă corespunzătoare, cum ar fi clădirea de lângă magazinul Crişul, unde funcţionează secţia de boli infecţioase, fostul spital de pe strada Izvorului în care operează secţia de pneumologie şi secţia de paleaţie, precum şi clădirile secţiilor de neurologie şi psihiatrie din zona străzii Louis Pasteur.

Corp de clădire în curtea spitalului

„Ca să eliminăm aceste neajunsuri, în urma propunerii conducerii Spitalului Municipal am luat decizia să susţinem construirea unui corp nou de clădire în curtea spitalului.  Acesta va fi legat de corpul actual printr-o pasarelă suspendată. Astfel, în următorii doi-trei ani, oraşul va avea condiţii corespunzătoare pentru întregul sistem spitalicesc, fie în spaţii noi în totalitate, fie în spaţii reabilitate, într-un sistem de tip monobloc, care ar permite ca activităţile să fie eficiente atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere medical,” a spus primarul. 

Această investiţie va permite amplasarea tuturor secţiilor de pediatrie în această locaţie nouă, la standardele cele mai moderne, iar în spaţiile eliberate din corpul principal vor fi relocate secţiile care azi funcţionează în condiţii improprii.

Primarul a precizat că aceasta va fi cea mai mare investiţie pe care municipiul o va face în sănătate în anii următori, în afara celor două investiţii care se vor realiza la Spitalul Judeţean, şi care vor consta în extinderea unităţii de urgenţe şi în mutarea ambulatorului din Spitalul Judeţean în partea cealaltă a fostei policlinici.
Întreaga investiţie se va ridica la circa 10 milioane de euro. Finanţarea de bază va fi asigurată de către municipiul Oradea, iar cofinanţarea va fi asigurată de Spitalul Municipal. Studiul de fezabilitate va stabili suma investiţiei până la începutul lunii ianuarie 2018.

Investiţii din bugetul propriu

În anul 2017, spitalul municipal a făcut investiţii proprii în valoare de circa două milioane de euro. Potrivit managerului Maria Silaghi investiţiile au fost făcute în aparatură medicală şi mobilier în valoare de 498.242 lei cu TVA de la secţia de Anatomie patologică şi prosectură, corp de clădire situat pe str. C. Coposu, care a fost construit de către SC Fresenius Medical Care SRL şi donat Spitalului Municipal. Următoarea investiţie a vizat reamenajarea şi reabilitare parterului spitalului, în valoare de 508.795 lei cu TVA.

Investiţii s-au mai făcut şi la parterul clădirii de Pneumoftiziologie, pe strada Izvorului. Acestea au constat în reabilitări, compartimentări, lift, vestiare, punct distribuţie lenjerie, circuit farmacie, toate în valoare de 635.840 lei cu TVA. O altă investiţie a constat în reabilitarea staţiei de hidrofor şi realizarea circuitului PSI, lucrări menite să  asigure rezerva de apă din locaţia de pe str. Coposu şi str. Pasteur.

Conducerea Spitalului Municipal a investit şi în realizarea a două lifturi exterioare, la secţia de neurologie de pe str. Pasteur şi la pavilionul de Pneumoftiziologie de pe str. Izvorului. Investiţiile au mai privit modernizarea grupurilor sanitare destinate persoanelor cu dizabilităţi din toate locaţiile spitalului, amenajarea magaziei de materiale, amenajarea spaţiului pentru spitalizare de zi adulţi şi copii la etajul I – locaţia de pe C. Coposu.

În ceea ce priveşte noile obiective, pe lângă spitalul nou, care va fi destinat exclusiv specialităţii de Pediatrie, conducerea Spitalului Municipal urmăreşte şi achiziţionarea unui computer tomograf  în valoare de 1.200.000 lei, dar şi realizarea unei noi construcţii destinate activităţii didactice a medicilor integraţi clinic, cu studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, construcţie care să fie dotată cu o sală de amfiteatru, prevazută cu 175 locuri, vestiare şi două încăperi pentru  secretariat. Această construcţie nouă va deservi şi activitatea administrativă  a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite