Singura şcoală din ţară fondată de o congregaţie catolică, susţinută de Papă: „Învăţământul actual nu creează soarele pentru viitor, ci furtuna“
0Copiii obişnuiţi cu condiţiile de patru stele la Viena sau copiii care abia au din ce să îşi pregătească tradiţionalul pacheţel la şcoală, toţi învaţă la liceul privat Don Orione din Oradea.
Este singura şcoală din România fondată de către Congregaţia Don Orione, congregaţie prezentă în 33 de ţări din lume.
Liceul Don Orione a luat naştere în anul 1994. Dacă atunci număra undeva la zece elevi, acum numărul celor care îi trec pragul, zi de zi, a depăşit 400.
“În România sunt trei centre Don Orione, dar la Oradea se află prima şi singura şcoală din România. S-a ales Oradea pentru că episcopul Vasile Hossu i-a chemat aici, iar ordinul călugăresc construieşte doar dacă episcopul îi cheamă. Doar atunci îşi pot desfăşura activitatea. Motorul acestei congregaţii a fost Papa Ioan Paul al II-lea care le-a cerut să meargă în Europa de Est după căderea cortinei de fier”, ne-a mărturisit Martin Miheller, managerul Liceului Don Orione.
Elevi din toate categoriile
Chiar dacă este un liceu privat, elevii înscrişi la această şcoală provin din medii sociale diferite. La fel ca la orice şcoală performanţele contează, dar la liceul Don Orione cel mai mult contează caracterul elevului, formarea lui umană şi implicarea lui socială.
“Sigur un copil cu sindromul Down are puţine şanse să promoveze examenul de Bacalaureat, dar pentru noi este important ca el să trăiască într-un mediu prielnic, să fie acceptat de colegi care atunci când au un astfel de coleg să se gândească cum să-l ajute. Criteriul de promovare la BAC nu este unul foarte important. Nu relaţia unui om cu matematica, fizica sau geografia este importantă. Felul omului de a fi este mult mai important decât matematica pe care o ştie. La noi în şcoală se merge pe integrarea elevilor cu probleme şi nu pe izolarea lor. Avem copii obişnuiţi cu patru stele la Viena, dar şi copii care nu au din ce să-şi pregătească pacheţelul la şcoală. Ei fiind împreună li se oferă o şansă la integrare, scade posibilitatea ca acel copil cu probleme să devină un caz social”, susţine Martin Miheller.
Liceu privat cu obligaţii de stat
Liceul privat Don Orione are toate obligaţiile unei şcoli de stat, însă nu toate drepturile. În cei aproape 20 de ani de când funcţionează nu a primit finanţare din partea statului. Promisiuni au fost multe, ultima chiar în acest an.
“În acest an a fost şi ministrul învăţământului şi ne-a promis ajuor, mai ales că legea educaţiei prevede sprijin financiar pentru elevi. Carta drepturilor fundamentale UE prevede că fiecare copil are dreptul la învăţământ obligatoriu finanţat de stat. În condiţiile acestea mi se pare foarte ciudat ca un elev care face o alegere şi optează pentru o şcoală particulară acreditată să piardă acest drept. Elevii noştri nu beneficiază de alocaţia anuală de 2.500 de lei, care se acordă fiecărui elev din România” susţine managerul Liceului Don Orione din Oradea.
“Ţinta noastră nu sunt banii, ci oamenii”
1.000 de lei pe an este taxa pe care o plătesc elevii acestei unităţi de învăţământ, iar aproximativ 10% dintre ei sunt scutiţi şi asta din cauza problemelor socio-economice .
“Ţinta noastră nu sunt banii, ci oamenii. De aceea pe lângă programele şcolare dezvoltăm şi programe extraşcolare cum ar fi cercetaşii sau oratoriul. Toate vin în completarea acestei educaţii. Încercăm să-i scoatem pe elevi din capcana calculatorului. Le oferim posibilitatea să aleagă, să vadă că există alternativă la lumea internetului”, ne-a spus Martin Miheller
O concurenţă între şcolile de stat şi cele private ar fi binevenită, susţine managerul Liceului Don Orione, mai ales în situaţia actuală când sistemul de învăţământ din România este adesea criticat.
“Dacă aceste şcoli prind puteri se naşte o concurenţă reală, iar sistemul de învăţâmânt ar avea numai de câştigat. Motto-ul congregaţiei Don Orione este: “Tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi şi mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”. Învăţământul actual nu creează soarele pentru societatea viitoare a României, creează furtuna. Putem sa educăm masinuţe de făcut exerciţii, sunt importante, dar undeva trebuie să existe anumite valori de bază care să ajungă care să schimbe şi caractetul acelui tânăr, nu doar să-i dezvolte intelectul. La noi în România şcoala nu mai are importanţa care a avut-o cândva. Sistemul îi demotivează pe elevi, sistemul de şcolarizare românesc parcă ar fi dispărut”, consideră Martin Miheller, managerul Liceului Don Orione.