FOTO VIDEO Recunoştinţă şi pomenire pentru donatorii care au dat viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vieţile unor oameni pentru care singura speranţă la supravieţuire o reprezintă un transplant primesc o nouă şansă atunci când  are loc o prelevare de organe. În memoria celor care au salvat sute de vieţii, a donatorilor de organe, la Biserica cu Lună din Oradea a avut loc o slujbă de comemorare şi mulţumire.

Asociaţia Transplantaţilor din România va împlini în luna iulie 20 de ani de activitate, iar cu acest prilej membrii asociaţiei organizează ceremonii religioase de pomenire a donatorilor în mai multe localităţi din ţară. 

" Luna iulie 2016 este specială, deoarece în această lună Asociaţia Transplantaţilor din România împlineşte 20 de ani de activitate, iar noi, membrii asociaţiei, dedicăm luna iulie donatorilor de organe, ştiuţi şi neştiuţi. Spiritul lunii iulie 2016, Luna Donatorului de organe, va fi acela al recunoştinţei, mulţumirii şi comemorării. În 20 de localităţi din ţară, membrii ATR, beneficiari ai unui transplant, organizează ceremonii religioase de pomenire a donatorilor - îngeri ", a spus Gheorghe Tache, preşedintele ATR. 

Oradea a fost primul oraş în care s-a desfăşurat o astfel de activitate. De-a lungul anilor, Oradea a devenit principalul reper în ceea ce priveşte activitatea de donare. La parastasul organizat la Biserica cu Lună au fost prezenţi donatori, familii de donator şi medici specialişti.

image

“ Ne dorim cât mai multe organe, centre de transplant şi specialişti, pentru că pe listele de aşteptare sunt peste 4.000 de pacienţi. Din păcate ne confruntăm cu o instabilitate mare la nivelul Ministerului unde miniştrii se schimbă atât de repede încât nu au timp să ducă la capăt proiectele începute. Dar nu ne dăm bătuţi. Sunt probleme cu achiziţia unor medicamente, iar pentru cei care au transplanturi întreruperea medicaţiei, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, duce la reject. Asta înseamnă că organul se pierde. Ne bucurăm totuşi că în această perioadă, împreună cu organele abilitate, am reuşit să ţinem situaţia sub control. Oradea este reperul în donarea de organe. Ne-am mândri dacă am avea la nivel de ţară încă două persoane ca şi capacitate operaţională şi receptivitate în prelevarea de organe ca dr. Carmen Pantiş pentru că în felul acesta am salva mai multe vieţi”, a punctat Gheorghe Tache, preşedintele ATR.

image

Coordonatorul programului de transplant din Bihor, dr. Carmen Pantiş reuşeşte să schimbe mentalităţi, aducând judeţul pe locurile fruntaşe în topul naţional al donărilor de organe. Ea este cea care face tot posibilul pentru ca durerea pierderii unei persoane dragi să se transforme în bucuria şansei la o viaţă sănătoasă, pentru o altă persoană, complet străină celui plecat dintre noi.  a învăţat că în discuţia cu familia trebuie să fie, în primul rând, un bun ascultător, sensibil la durerea sfâşietoare a familiei, să dovedească o empatie totală şi să aibă o răbdare infinită. Să fie permanent la dispoziţia familiei, să stăpânească arta de a explica detaliat mecanismele ireversibile ale morţii cerebrale, să fie sigură că familia a înţeles şi, abia după o lungă conversaţie, să ceară acordul pentru donare. Toate astea au fost predate în cursurile de comunicare a veştilor proaste

„Le mulţumesc familiilor celor peste 160 de donatori din Bihor, care au ales să salveze viaţa unor oameni pe care nu i-au cunoscut. O treime din numărul total anual de donatori din ţară au fost din Bihor. Dacă fiecare oraş de mărimea Oradiei, din ţară, ar da câte 10 donatori pe an, am ajunge rapid la media europeană de 15 donatori la un milion de locuitori. Nu este imposibil”, a spus dr. Carmen Pantiş

În România există 4 centre de transplant renal, două centre de transplant hepatic şi 3 centre de transplant de cord.

Va mai recomandam:

Inima unui tânăr din Bihor bate în pieptul unui adolescent din Vaslui. Familia a spus DA prelevării de organe

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite