Prinţul Charles, cea mai frumoasă declaraţie de iubire pentru Transilvania, dată în presa străină. Cum l-au fermecat „modelele vechi de la ţară”
0Prinţul Charles a dat încă odată exemplu Transilvania şi farmecul tărâmului de care s-a îndrăgostit în urmă cu 20 de ani. În opinia acestuia, modalităţile de lucru cu natura din această parte a României ar trebui luate drept exemple şi conservate.
În vârstă de 65 de ani, Prinţul Charles este un fermier ecologic şi adesea vorbeşte despre necesitatea protejării mediului. În opinia sa, oamenii au "minimalizat importanţa naturii şi au exploatat, au luat, nu au pus nimic înapoi", potrivit site-ului mirror.co.uk.
Vorbind în două ediţii ale emisiunii "Despre ferma ta", de la BBC Radio 4, despre biodiversitate şi comunităţile rurale, Prinţul Charles nu ezita să vorbească despre casa sa de vacanţă din Transilvania. Prinţul a cumpărat şi renovat proprietăţi în Transilvania după ce, în urmă cu 20 de ani, s-a îndrăgostit de zonele nealterate pe care le numeşte locul "unde vom vedea adevărata stabilitate şi mobilitate completă”. El consideră că trebuie pusă mai multă valoare economică pe ceea ce ne oferă natura.
"Pentru atât de mulţi ani, sute de ani, am împins natura în fundal şi am exploatat, am luat, fără să punem nimic înapoi. Într-un fel, ne imaginăm că suntem separaţi de natură, doar există în altă parte, care merge pe exploatare”, a afirmat prinţul Charles.

În interviu, Charles spune că doreşte să păstreze mediul pentru nepoţii lui şi susţine că biodiversitatea trebuie să ocupe un loc foarte important în agricultură.
A dat exemplul agricultorilor din Transilvania care cosesc încă fânul manual, au una-două vaci pentru lapte şi au căruţe trase de cai, şi chiar dacă astfel de practici sunt de modă veche, el este neclintit când vine vorba despre ele. Le consideră "modele vechi de viaţă" ce ar trebui conservate.
"Avem nevoie de o abordare integrată", punctează Charles care este de părere că micii agricultori sunt absolut necesari pentru menţinerea securităţii alimentare. "Nu totul poate fi făcut de corporaţii gigantice. Unele încercă, dar cele mai multe nu sunt interesate de biodiversitate, cultură sau comunităţile rurale”.

Întrebat cât de durabil este sistemul modern industralizat de ferme, Charles a răspuns: “Sunt de părere că nu este sustenabil pe termen lung, acesta fiind motivul pentru care în urma cu câţiva ani am decis să optez pentru o abordare agro-ecologică în agricultură, pentru că această abordare susţine atât de multe lucruri care sunt vitale pentru supravieţuirea noastră pe termen lung.
Astfel, punerea biodiversităţii în centrul sistemelor agricole este absolut crucial, datorită alimentării cu apă şi tuturor lucrurilor pe care natura ni le oferă pe termen lung. "Când a fost întrebat dacă el, consideră ca a făcut suficient pentru a conserva biodiversitatea pentru nepoţii săi, Charles a răspuns: "Nu, desigur că nu, lucrez încă la asta". Prinţul Angliei a mai concluzionat: "Sper ca, înainte de a părăsi această lume, să fi făcut ceva pentru a crea conditiile necesare pentru conservarea mediului”.
Va mai recomandam:
Cât costă să te cazezi acasă la prinţul Charles? 122 de lire sterline/noapte!