FOTO Meşterii populari din ţară şi străinătate şi-au expus creaţiile la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Targul mesterilor populari
Targul mesterilor populari

Aproape 140 de meşteri populari din toată ţara, dar şi din Ungaria, Serbia şi chiar Camerun au participat la Târgul Meşterilor Populari, organizat la Oradea de Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu colaboratorii săi.

"Noi, ca şi muzeu, prin secţia de etnografie, susţinem această cauză a meşterilor populari şi le promovăm creaţia tradiţională, valorile autentice. Nu invităm mai mulţi de 140 de meşteri, pentru a le putea oferi spaţiul adecvat. Am ajuns la un număr foarte mare, nici nu cred că mai există un alt târg la fel de mare în România. Desigur, aşteptăm şi înnoiri inspirate din produsele tradiţionale, doar dacă sunt de calitate. Nu acceptăm kitschuri sau produse lipsite de calitate estetică. Dar, în general, noi promovăm ceea ce au lucrat dintotdeauna meşterii în satele lor, creaţii specifice unei zone etnografice sau alteia", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Târgul meşterilor populari a avut loc în Parcul Nicolae Bălcescu. Meşterii populari din România au reprezentat diferite zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Bihor etc).
"Pentru că, în timp, unii meşteri au murit, încercăm să aducem şi alţii noi, dar nu mulţi. În general, noi mizăm pe meşterii care vin deja de 24 de ani, unii alături de fii sau nepoţi, care le învaţă meşteşugul şi care ne oferă creaţiile lor în domenii atât de diversificate. Sunt meşteri care au statut recunoscut la nivelul ţării şi sunt invitaţi şi participă şi la alte târguri organizate de muzeele din ţară. Noi, specialiştii, promovăm ceea ce au lucrat din totdeauna în satele lor", a precizat directorul Chiriac.
Meşterii au oferit publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte create de aceştia: ceramică, obiecte de fier, lemn, instrumente muzicale, papură şi împletituri din nuiele, piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, pictură naivă, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, sticlă, dar şi turtă dulce, plăcinte şi multe altele.
În ce priveşte viitorul meşterilor populari, Aurel Chiriac se arată încrezător, având în vedere interesul specialiştilor muzeografi din ţară în promovarea lor prin organizarea de târguri şi expoziţii.
"Suntem mai multe muzee din ţară care organizează târguri pentru meşteri. Din moment ce am ajuns la a 24-a ediţie înseamnă că există interes pentru acest domeniu şi meşterul poate trăi chiar din ceea ce lucrează. Noi le dăm posibilitatea să se exprime într-un asemenea târg, care are o audienţă foarte mare, cu peste 10.000 de vizitatori,' a subliniat directorul MTC.

Ca şi în alte ediţii mai recente, au fost invitaţi meşteri populari din Ungaria, cu turtă dulce, port popular, ceramică, podoabe, piese din metal, Serbia - obiecte din lemn, machete de instalaţii tehnice şi chiar Camerun - cu măşti, podoabe etc.
Târgul Meşterilor Populari din România este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor şi Asociaţia 'Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor'.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite