Impresionanta poveste a româncei care a renunţat la postul de conducere pentru o slujbă pe vasul de croazieră. După 8 ani, a revenit în România să ajute comunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunsă pe o funcţie de management, la scurt timp după terminarea facultăţii, Claudia Abrudan a simţit că este timpul să facă o schimbare. A părăsit job-ul bine plătit pentru unul de femeie de serviciu pe un vas de croazieră. În opt ani, a urcat treaptă cu treaptă pentru ca în final să ocupe o poziţie importantă în departamentul financiar. S-a reîntors în România şi încearcă să dea comunităţii din experienţa acumulată până acum.

Sibiancă mutată în Oradea, Claudia a alesa după terminarea facultăţii să se angajeze în Oradea. A ajuns să ocupe o poziţie de management, însă simţea că are nevoie de o schimbare. Aşa că a decis să aplice pentru postul de cleaner pe un vas de croazieră.  

“Am plecat de pe o poziţie de management din România, pe un salariu mai mic decât câştigam aici la momentul respectiv, dar, atunci, am văzut-o ca pe o posibilitate de dezvoltare”, ne-a mărturisit Claudia Abrudan.

Opt ani a muncit pe vase de croazieră, urcând încetul cu încetul în funcţii, astfel că a ajuns ca în final să  activeze în cadrul departamentului financiar unde se ocupa de salarizarea personalului şi de conturile pasagerilor.

“Eram un fel de contabil când la personal, când la pasageri”, ne-a explicit Claudia.

Claudia Abrudan

Când am rămas însărcinată a trebuit să se decidă ce face: rămâne acolo sau se întorce în ţară.

“Nu eram sută la sută convinsă că vreau să mă întorc în ţară, dar m-a convins soţul care nu se vede trăind în altă parte decât în România”, a mai spus tânăra.  

Revenind în ţară a lucrat în domeniul hotelier, în Oradea, după care a luat decizia de a deschide o mică afacere.

“Nu pot să zic că nu a mers, noi, pur şi simplu, ne-am încăpăţânat să respectăm abslut tot ce ţine de legislaţie, de plătit dări şi era oarecum mult pea mare efortul pe care-l făceam în comparaţie cu câştigul pe care-l aveam,aşa că am decis să închidem, să-i lăsăm pe alţii să facă treaba asta”, a punctat Claudia.

În aceea perioadă a auzit de job-ul disponibi la Fundaţia Comunitară Oradea (FCO). Asta se întâmpla în urmă cu doi ani jumanate. 

Claudia cunoştea o parte din programele Fundaţiei, şi i s-a părut că este exact ce îşi dorea, să se implice mai mult în comunitate, să aducă în comunitate o parte din experienţa pe care a câştigat-o în toţi anii. Aşa a ajuns la un interviu pe care l-a luat şi a început să lucreze.

image

“Fundaţia Comunitară caută resurse din comunitate, nu doar resurse financiare ci şi voluntariat, identifică nevoi care sunt în comunitate şi încercă să aducă împreună aceste două laturi, nevoile cu resursele. Oferim finanţare pentru proiecte şi în acelaşi timp organizăm evenimente de strângere de fonduri pentru a putea finanţa proiectele respective. Suntem orientaţi, cu precădere, către proiectele educaţionale, dar nu numai”, ne-a explicat directoarea Fundaţiei Comunitare Oradea.

Bursa talentelor este unul dintre proictele educaţionale demarate de către Fundaţia Comunitară. În cadrul programului, poate aplica oricine atâta timp cât proiectele sunt îndreptate spre îmbuătăţire unor aspecte din comuitate.

Gala Comunităţii Bihorene este un alt proiect defăşurat de către FCO şi are ca scop strângerea de fonduri. “Iniţiatorii proiectelor selectate la Bursa Talentelor îşi susţin planurile şi înceară să convingă participanţii să le finanţeze. Aşa se desfăşoară strâgerea de fonduri pentru Bursa Talentelor. În acelaşi timp, în cadrul Galei premiem oameni sau ONG-uri care se implică în societate”, a explicat Claudia Abrudan.

Fondul Ştinţescu este un proiect ce are ca scop încurjarea copiilor spre ştiinţe astfel încât ei să aleagă o carieră în domeniul ştiinţelor. Anul trecut au fost finţate 13 proiecte, iar anul acesta vor fi peste 20.

image

"Swimathon este un eveniment de strângere de fondri prin înot. Orice organizaţie poate aplica orice fel de proiect. Are loc o campanie de strângere de fonduri înaintea evenimentului. Fiecare dintre cei care înscriu proiecte trebuie să-şi formeze o echipă de înotători care înotă în regim de ştafetă câte 40 de minute, iar cei care înoată cele mai multe lungimi de bazin, în acest interval, sunt declaraţi câtigători. Proiectul pe care ei îl susţin primeşte din partea Fundaţiei Comunitare un premiu suplimentar de 1.000 de lei”, a explicat directoarea FCO.

Fondul de Burse este un program social prin care sunt susţinuţi 23 de copii din familii defavorizate. Fundaţia încercă să-i încuajeze să nu abandoneze şoala, astfel că de patru ori pe an îi ajută cu îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şi câte o jucărie

Claudia Abrudan

“Un program de mentorat al Fudaţiei este Femina. El se desfăşoară în trei etape. Prima dată organizăm conferinţe în cadrul cărora femei de succes, cele care reuşesc să împletească viaţa de familie cu cariera îşi împărtăşesc experienţa în cadrul unor conferinţe, după care participantele depun o cerere de aplicaţie pentru a intra în echipa de mentorat a uneia dintre persoanele implicate în mentorat. Are loc o fază de interviu, pe urmă se gândesc la un proiect pentru comunitate, îşi strâng fondurile şi-l implemetează. Ideea este să încurajăm iniţiative individuale şi să demonstrăm că se poate”, a precizat Claudia Abrudat.

Potrivit acesteia, în ultima vreme, interesul persoanelor de a se implica în comunitate a crescut considerail.

Claudia Abrudan

“Observăm de la eveniment la eveniment  că sunt tot mai multe persoane care doresc să se implice în comunitate. Mi se pare că începem să înţelegem că nu trebuie să ne bazăm doar pe autorităţile publice şi că putem şi noi să încercăm să schimbăm unele lucruri care ne stau în putere.  Pe partea de voluntariat sunt din ce în ce mai multe persoane care îşi oferă din timpul lor şi doresc să ne sprijine”, a concluzionat Claudia Abrudan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite