Gunoaie adunate cu bărci de rafting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost adunate kilograme intregi de gunoaie
Au fost adunate kilograme intregi de gunoaie

Voluntari din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, alături de ghizi din cadrul firmei Master Adventure si Serviciul Judeţean Salvamont Bihor au organizat un altfel de rafting. De data aceasta, participanţii s-au echipat cu veste, căşti de protecţie şi padele, dar nu pentru a explora Crişul Repede, ci pentru a igieniza cursul de apă.

Acţiunea a mobilizat 40 de voluntari şi s-a desfăşurat pe tronsonul Şuncuiuş-Vadu Crişului. Nu mai puţin de 10 km au fost străbătuţi fie din barcă, fie de pe mal. Au fost organizate patru puncte de igienizere, amonte şi aval de Cascada Vadu Crişului, acolo unde accesul pe mauluri este posibil numai din barcă.

„Se pare că, încă este destul de dificil să respectăm legea, să respectăm natura, să ne respectăm pe noi. Acţiunea de azi s-a vrut un semnal de alarmă atât pentru autorităţile locale, riverani, cât şi pentru turiştii din Bălnaca, Şuncuiuş şi Vadu Crişului.” a menţionat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A. Crişuri.

Datorita conditiilor meteorologice nefavorabile s-au strâns doar 8,5 mc deşeuri. De la PET-uri, ambalaje, textile, conserve, saltele până şi mobilier, toate s-au agăţat în vegetaţia de pe maluri sau în bolovani. Din păcate, doar o anumită parte din deşeuri a putut fi colectată întrucât, deşeurile feroase, de exemplu, au fost imposibil de transportat cu barca.

În fiecare lună, formaţiile de lucru din cadrul A.B.A Crişuri, pe lângă activităţile specifice de întreţinere şi exploatare a lucrărilor hidrotehnice, desfăşoară şi acţiuni de igienizare pe cursurile de apă. În medie, lunar se colectează între 15 şi 25 de mc de deşeuri.

Atât autorităţile locale, localnicii cât şi turiştii au obligaţia de a respecta legea şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, depozitarea deşeurile pe cursurile de apă rămâne încă o problemă care afectează nu doar calitatea apelor, dar şi activităţile socio-economice din vecinătate.

O apă curată asigură sănătatea generaţiilor viitoare, care au şansa să se implice activ în conservarea resurselor oferite de natură.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/satu-mare/voluntari-din-belgia-vor-igieniza-scolile-din-1548644.html">Voluntari din Belgia vor igieniza şcolile din Negreşti Oaş şi vor organiza activităţi recreative pentru tineri</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/braila/de-ziua-dunarii-o-portiune-din-malul-brailean-va-1546850.html">De ziua Dunării, o porţiune din malul brăilean va fi curăţată de deşeuri</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite