FOTO 15 milioane de euro pentru cel mai important proiect de infrastructură economică cu finanţare europeană, din Oradea
0Peste 2.400 de locuri de muncă au fost creat ca urmare a unei investiţii cu fonduri europene. Totodată, au fost relocate 33 de afaceri în derulare sau afaceri noi. Toate acestea ca urmare a înfiinţării Parcului industrial Eurobusiness realizat prin fonduri europene REGIO, utilat şi dotat foarte modern.
“Acest proiect este fără îndoială cel mai mare proiect de infrastructură de afaceri pe care, cu ajutor financiar nerambursabil, municipiul Oradea l-a realizat în ultimii 40-45 de ani. Execuţia de lucrări a fost demarată în luna noiembrie a anului 2011. În urma realizării totale a execuţiei de lucrări putem spune că, actualmente, ne aflăm în faza postimplementării proiectului, al populării finale cu funcţiuni şi afaceri. 80 la sută din suprafaţa parcului este deja alocată”, a precizat Dumitru Sim, coordonator comunicare în cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea., potrivit Agerpres
Doar în anul 2014 din impozitele pe salarii, taxe de autorizaţie de construcţie şi vânzări de parcele în Parcul Industrial au intrat la bugetul local 15,4 milioane de lei.
Situat pe Şoseaua Borşului, din Oradea, Parcul Industrial Eurobusiness, pe o suprafaţă de 121 de hectare din proprietatea municipiului Oradea, a fost realizat printr-o finanţare europeană, în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Acesta este poziţionat strategic în nord-vestul României pe teritoriul administrativ al municipiului Oradea, cu front stradal pe E60 de 1,2 km, la patru kilometri de graniţa cu Ungaria, având legături directe la importante rute comerciale.
Parcul are asigurate, prin proiect, utilităţile publice necesare afacerilor: reţea de apă şi canalizare, reţea de alimentare cu energie electrică, structura de drumuri interioare, alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi acces la reţeaua de telecomunicaţii.
Valoarea totală a proiectului a fost de 79 de milioane de lei, din care s-a consumat, în urma derulării procedurilor de achiziţie publică, doar 62,7 % din valoarea iniţială prevăzută. Proiectul s-a desfăşurat, în urma revizuirilor de proiect tehnic, pe o perioadă de 50 de luni, în perioada 29 decembrie 2010 – 28 februarie 2015.
Obiectivul general al proiectului a fost de a asigura realizarea, în municipiul Oradea, a unei structuri de sprijinire a mediului de afaceri, funcţionale, cu scopul de a pune bazele unei dezvoltări economice durabile a municipiului şi de a sprijini dezvoltarea sustenabilă în judeţul Bihor.