Fosta adjunctă a Finanţelor Bihor, condamnată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Sime a fost condamnata la inchisoare cu suspendare
Adriana Sime a fost condamnata la inchisoare cu suspendare

Trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea, pentru luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată, Adriana Sime, fosta adjunctă a Administraţiei Finanţelor Publice Bihor, şi-a aflat pedeapsa primită în primă instanţă. De asemenea, a fost trimisă în judecată şi Florentina Rodica Puşcău, acuzată de complicitate la luare de mită.

Potrivit unui comunicat transmis de către DNA,  Sime, în calitate de şef Serviciu Persoane Juridice 4 din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecţie Fiscală, prin intermediul Florentinei Rodica Puşcău, a pretins, în perioada octombrie 2013 - februarie 2014, de la un om de afaceri - denunţător în cauză - suma de 14.500 euro şi a primit în două tranşe 6.000 euro, bani ce i-au fost remişi fie în biroul său din incinta Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, fie la domiciliu.

În schimbul banilor, Sime urma să asigure finalizarea favorabilă a unei inspecţii fiscale efectuată la societatea comercială administrată de omul de afaceri şi, totodată, întocmirea unui raport de inspecţie fiscală prin care să nu se constate în totalitate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, ceea ce s-a şi întâmplat.

De asemenea, procurorii anticorupţie susţin că în perioada octombrie 2012 – decembrie 2014, Adriana Sime, a primit de la un alt om de afaceri - denunţător şi acesta - produse alimentare în valoare totală de 927,96 lei, pentru ca, în schimb, să "manifeste o atitudine îngăduitoare cu ocazia dispunerii şi efectuării controalelor fiscale la firma acestuia, adică inspecţiile să fie doar formale, fără constatarea unor eventuale nereguli".

Condamnare cu suspendare

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, iar procesul a început în vara anului trecut. În urma deliberărilor, magistraţii au decis condamnarea acesteia la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

A fost înlăturată acuzaţie de luare de mită în formă continuată reţinută de procurorii DNA în cazul Interoil, judecătorul stabilind că, din cele 4 situaţii în care anchetatorii susţin că Sime ar fi luat mită doar una singură este dovedită, şi anume fapta din septembrie 2014, când ar fi primit de la acelaşi Oprea 4 baxuri de ulei.

Sime a fost  obligată să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, Sime a mai fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau a Mănăstirii Sfintei Cruci pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Judecătorul a dispus, totodată, confiscarea contravalorii celor 4 baxuri de ulei, în sumă de 140 de lei.

Magistraţii au decis să o achite pentru acuzaţia că s-ar fi lăsat mituită de omul de afaceri Kadar Elemer, dar şi că în octombrie 2012 ar fi luat în trei rânduri în total 11 baxuri de ulei de la administratorul Interoil, instanţa stabilind că faptele care îi sunt imputate nu există.

Cum pentru acuza de luare de mită de la patronul Ice Company Aleşd, Sime a fost achitată pe considerentul că fapta nu există, instanţa a dispus aceeaşi soluţie şi în cazul Florentinei Puşcău, care este judecată pentru complicitate la respectiva faptă. “Adriana Sime este nevinovată. Nu a pretins suma de 14.500 euro, nu a primit suma de 2.000 euro şi nici pe cea de 4.000 euro. Este nevinovată şi pentru primirea, în 3 rânduri, a unor sticle de ulei. S-a apreciat că e vinovată pentru că a primit câteva sticle de ulei, în sumă de aproximativ 140 lei, ulei pe care firma producătoare îl oferea periodic mai multor instituţii publice. În loc de pixuri, agende şi calendare, firma oferea ulei. Nu doamnei Adriana Sime în special, ci multor persoane din cadrul altor instituţii”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Sime.

Soluţia Tribunalului Bihor nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite