Drumul crucii martirului Traian Dorz, liderul spiritual al Oastei Domnului închis 17 ani în temniţele din toată ţara, refăcute de sute de ostaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 100 de ani, într-un sat bihorean din Depresiunea Beiuşului vedea lumina zilei poetul Traian Dorz, un martir al Gulagului românesc, care de-a lungul vieţii sale va cunoaşte un lung calvar, atât în libertate, cât şi prin numeroasele închisori prin care a trecut până în anul 1964.

Sute de ostaşi din cadrul Asociaţiei Tineretului Oastei Domnului au fost prezenţi în satul bihorean Mizieş la mormântul poetului Traian Dorz. Traian  Dorz s-a născut la data de 25 decembrie 1914, într-un cătun care aparţine de localitatea bihoreană Mizieş, numit Râturi, ulerior localitatea a primit denumirea de Livada Beiuşului.

Va deveni liderul spiritual al "Oastei Domnului", asociaţie care începând cu anul 1947 va face obiectul unei atente monitorizări din partea Securităţii. În acest context, Dorz de-a lungul vieţii sale va cunoaşte un lung calvar, atât în libertate, cât şi prin numeroasele închisori prin care a trecut până în anul 1964.

Pentru el calvarul a început pe 30 decembrie 1947, odată cu abdicarea regelui Mihai. A fost ridicat din casa sa de la Mizieş şi obligat, în văzul întregului sat, să meargă pe jos, în spatele jandarmului aflat călare, până la Beiuş, unde a fost închis în sediul de atunci al Siguranţei Statului, devenită apoi Securitatea. Următorii 17 ani, cu intermitenţe, Traian Dorz, i-a petrecut prin zecile de închisori presărate pe pământul românesc, inclusiv Penitenciarul Oradea. După eliberarea sa definitivă, care a avut loc pe 22 iunie 1964, până la moartea sa, care a survenit pe 20 iunie 1989, va fi în permanenţă supravegheat de organele de Securitate.

La 100 de ani de la naşterea martirului Dorz, comunitatea din Beiuş a fost gazda Adunării de Tineret pe Ţară a Oastei Domnului, în cadrul căreia a fost marcat "Centenarul Traian Dorz".

 Manifestările au debutat cu un marş al tinerilor pornind de la mormântul marelui poet, din cimitirul Mizieş, cu opriri pe principalele străzi ale Beiuşului marcând drumul parcurs de poetul martir cu miliţianul sau securistul în spate.

 Tinerii "ostaşi" s-au oprit şi la Sediul Securităţii din Beiuş, acel loc de jelanie, unde Traian Dorz a fost supus celor mai cumplite bătăi şi torturi fizice şi psihice, în încercarea de a-l face să renunţe la propria credinţă.

O altă oprire a avut loc la Statuia martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş din Beiuş. Odată ajunsă la Beiuş, întreaga comunitate a participat la Sfânta Liturghie ţinută la Biserica Ortodoxă "Sf. Dumitru", oficiată de preoţi ai locului.

Casa de Cultură a Municipiului Beiuş s-a dovedit neîncăpătoare de sutele de oameni veniţi de prin toate colţurile ţării să participe la Adunarea propriu-zisă a Tineretului cu tema "Traian Dorz şi Dascălul Nostru în Hristos". A fost omagiată personalitatea marelui poet al locului, Traian Dorz, dar şi lungul calvar al acestuia prin închisorile comuniste.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite