Cum se îngrijeşte feriga, cea mai cunoscută plantă de apartament care purifică aerul: ponturi de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plantă decorativă care dă un farmec aparte încăperilor, feriga se găseşte atât în locuinţe, cât şi în birouri sau spaţii comerciale. Deşi nu necesită prea multă îngrijire, este nevoie totuşi de anumite condiţii pentru ca feriga să crească frumos.

Feriga este o plantă care preferă semiumbra, de aceea nu trebuie să stea în bătaia razelor de soare. Nu trebuie expusă curenţilor de aer şi nu suportă fumul de ţigară sau aerul foarte uscat. Planta trebuie udată de câte ori este nevoie pentru ca pământul să fie permanent umed. Umiditatea camerei se va asigura cu vase cu apă puse pe calorifer. În zilele caniculare,poţi pulveriza planta cu apă.

“Feriga se plantează în ghivece scurte şi late, pentru a permite frunzelor nou ieşite să se dezvolte. Pământul din ghiveci se îmbogăţeşte cu îngrăşământ de două,trei ori pe lună în lunile de primăvară şi în septembrie. Este bine ca amestecul de pământ să cuprindă pământ de frunze,turbă şi nisip,pentru o afânare bună,mai ales în stratul superior. Sapă periodic pământul de la suprafaţa ghiveciului,dar fă această operaţiune cu grijă pentru a nu rupe rădăcinile extrem de sensibile”, ne-a explicat Natalia Barbu, reprezentanta unei florării.

Înmulţirea

Când planta s-a îndesit foarte mult, se separă tulpiniţele noi care au deja frunze la bază şi se mută în alt ghiveci. Pentru ca operaţiunea să aibă succes, trebuie făcută primăvara, în martie sau aprilie, sau în august.

“Apariţia petelor brune pe frunze este consecinţa aerului rece, a udării cu apă rece sau a apei în exces. Frunzele firave şi de un verde pal arată că planta are nevoie de îngrăşăminte,iar îngălbenirea frunzelor se produce dacă feriga a stat în soare sau în lumină prea puternică”, a precizat specialista.

Feriga de cameră este un valoros filtru pentru curăţarea aerului de praf, dar şi un protector împotriva radiaţiilor emise de aparatura electrocasnică, în spaţiul de locuit.

Un ghiveci care conţine o ferigă cu frunze bine dezvoltate, trebuie aşezat în camera în care lucrăm la calculator sau unde există mai multe aparate electrocasnice. În acest caz, feriga trebuie stropită mai des cu apă, a cărei temperatură să nu depăşească temperatura camerei, în special primăvara şi vara. În timpul iernii însă, feriga trebuie protejată de frig şi trebuie udată doar de două ori pe lună.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite