Cum apar, de fapt, cariile dentare, şi cât timp durează o plombă - explicaţiile stomatologilor
0Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-90% din populaţia României, este caria dentară.
Medicii stomatologi susţin că, înainte de apariţia cariei propriu-zise, există un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează un biofilm subţire cunoscut sub denumirea de placă dentară.
În momentul în care consumăm alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie pentru supravieţuirea lor şi astfel sunt produşi acizii, care în timp distrug straturile dentare şi astfel ia naştere caria.
Este recomandată tratarea cariilor în stadii cât mai incipiente, deoarece dacă este lăsată netratată aceasta creşte riscul de carii şi deteriorări grave ale structurii dintelui, care se pot manifesta prin dureri intense, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat şi costisitor.
Plombele dentare sunt soluţiile salvatoare când vine vorba despre carii. Durata acestora poate fi una îndelungată, dar la fel de bine poate fi şi una de scurtă durata, acest lucru depinzând de mai mulţi factori.
“Producătorii de materiale de obturaţie, plombe, garantează doi ani pentru material, după care ar trebui schimbate plombele. Autocurăţirea zonei pe care e aplicată plomba şi igiena corectă influenţează major durata unei plombe. Alimentaţia acidă, şi mă refer la sucuri, bomboane,zaharuri diverse, dar şi obiceiurile vicioase, scobitul între dinţi, spartul de alune, nuci, seminţe, rosul oaselor, tpate produc deteriorarea plombei, respectiv ataşamentul acesteia la dinte”, a afirmat dr. Vlad Deac, medic stomatolog.
Un regim de viaţă haotic poate duce la distrugerea mult mai rapidă a plombelor. “Stresul, lipsa somnului, tulburările hormonale, schimbări bruşte în obiceiurile alimentare şi nu numai, creşterea ori scăderea bruscă în greutate sunt factori favorizanţi ai distrugeri plombelor”, a mai precizat stomatologul Vlad Deac.
Va mai recomandam:
Ce rol au măselele de minte, cât rău ne fac şi când vor dispărea: explicaţiile stomatologilor