Staţiunea Băile Felix este cerută, după 77 de ani, de călugării ordinului Premonstrates. Dacă se va redeschide, dosarul va fi cel mai vechi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrocedarea staţiunii Băile Felix este cerută în instanţă de către ordinul de călugări Premonstratens după 77 de ani. În anul 1936 a fost deschisă o acţiune judecătorească, care a fost soluţionată în favoarea statului român. Reprezentanţii ordinului susţin că au fost deposedaţi de 176 de hectare de teren şi de staţiune Băile Felix, iar recursul din 1938 nu s-a mai judecat. Dacă procesul va fi redeschis, va fi cel mai vechi din România.

Pornind de la faptul că vechiul litigiu cu statul nu a fost soluţionat, ordinul de călugări Premonstratens a  cerut redeschiderea procesului.

La dosar au fost depuse documente care arată că, printr-o „corectare” a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român. Secţia Civilă a Curţii Supreme urmează să se pronunţe în acest dosar în luna septembrie.

Un document de la Arhivele Naţionale, citat de Gândul, arată că, în secolul trecut, călugării Ordinului Premonstratens ar fi deţinut 1939 de hectare de pământ, vie, o biserică, o mânăstire şi un liceu. Potrivit unui alt document, în anul 1940 ordinul deţinea inclusiv staţiunea balneară Băile Felix: „În comuna Sânmartin ordinul deţine: Biserică, Mânăstirea, clădiri de economie, moară de apă, Stabilimentul Băile Felix / cinci edificii de hotel, trei edificii de băi, locuinţele particulare […] 126 hectare etc.”

Reprezentanţii ordinului arată că proprietăţile lor au fost confiscate în anul 1936 de către Onisifor Ghibu, care în acea perioadă era împuternicit special al Ministerului Educaţiei. “Pedagogul Onisifor Ghibu a decis în 1936 naţionalizare/exproprierea bunurilor Ordinului Premonstratens din România prin rectificarea Cărţii Funciare a comunei Sânmartin”, se precizează în cererea depusă la Curtea Supremă de Ordinul Premonstratens.

Un referat oficial din 1940, întocmit de un avocat pentru Ministerul Sănătăţii, arată că în 1936 profesorul universitar Onisifor Ghibu a fost mandat de Ministerul Educaţiei să intre în posesia Băilor Felix. Astfel că Onisifor Ghibu a operat această modificare în Cartea Funciară. Decizia a fost apoi certificată prin încheierea Judecătoriei Oradea pe 22 august 1936.

În anul 1937, Onisifor Ghibu a intrat cu forţa pe proprietatea călugărilor. “Dl prof. Ghibu, în baza delegaţiei de mai sus şi cu ajutorul forţei publice (Comandantul Legiunii de Jandarmi) a intrat în Mânăstirea Ordinului Premonstratens din Oradea-Sânmartin, pe care a preluata cu toate anexele şi cu tot inventarul său inclusiv Băile Felix, expulzând pe cei doi călugări care erau în Mânăstire”, se precizează în nota depusă la Ministerul Sănătăţii.

Reverendul Feies Rudolf Anzelm, cel care se află astăzi în fruntea Ordinului Premonstratens, a deschis acţiunea juridică la Curtea Supremă în februarie 2012 şi cere rejudecarea procesului.

Dacă instanţa va fi de acord cu această rejudecare, dosarul va deveni cel mai vechi din România.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite