Aparat special de testare a infecţiilor cu coronavirus adus la Oradea. Analizează 1.500 de probe săptămânal
0Începând de duminică, 22 martie, testarea bihorenilor suspectaţi de infectare cu noul coronavirus se realizează la Spitalul Municipal din Oradea, cu un aparat special, care analizează prin metoda PCR - biologie moleculară genetică, cea mai nouă şi sigură pentru depistarea acestor infecţii.
Anunţul a fost făcut duminică, într-o intervenţie live făcută pe Facebook, de primarul municipiului, Ilie Bolojan şi managerul Spitalului judeţean, dr. Gheorghe Carp, în prezent coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ.
Potrivit acestora, aparatul a fost achiziţionat cu sprijinul unor companii, asociaţii şi persoane fizice care, în doar 3 zile, au donat peste 1 milion de euro pentru dotarea spitalelor orădene.
"Aparatul a ajuns la Oradea vineri, când a şi fost instalat, iar de atunci s-au făcut şi instruirea personalului şi testarea aparatului. În ziua de azi putem să asigurăm peste 200 de testări pe zi. Ca termen de comparaţie, până acum a trimis la Cluj 215 probe din care au venit cu întârziere 150", a explicat managerul Carp.
Potrivit lui Carp, spitalul are personal pregătit, care vor realiza 1.500 de teste pe săptămână, de trei ori mai multe decât s-au făcut în ultimele 3 săptămâni prin colaborarea cu laboratoarele din Cluj.
"Avem10 doctori sunt pregătiţi şi în colaborare cu Prefectura, ISU, SMURD şi UPU, vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, vedeţi fluxul de români care vin din străinătate”, a spus medicul.
Pe de altă parte, a mai adăugat managerul, pentru protejarea personalului UPU - SMURD, singurul compartiment de urgenţă din Oradea va funcţiona la intrarea în Spitalul clinic judeţean din Oradea, unde, la intrare, va fi instalat un termo-scanner, pentru măsurarea temperaturii tuturor angajaţilor şi pacienţilor, şi care va semnala orice persoană care are temperatura peste 37 de grade. Pacienţii cu febră vor fi apoi duşi la testare, pentru a se afla dacă au sau nu infecţie cu noul coronavirus.
Dotări noi
În ultima săptămână, spitalele din judeţ au fost dotate cu 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. De asemenea, s-au făcut comenzi şi pentru materiale de protecţie. „Pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro”, a declarat Carp, mulţumindu-le donatorilor care au permis achiziţionarea celor necesare în timp util.
"Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale. În 3 zile s-au strâns aproape 1 milion de euro, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator”, a spus Carp.
Lista donatorilor va fi făcută publică pe site-ul Spitalului Judeţean, de îndată ce aceştia îşi vor da acordul. Totodată, pe site-ul Primăriei vor fi publicate conturile unde şi alte persoane dornice vor putea dona bani pentru spitalele locale.
Donatori anonimi
Sume importante de bani au fost donate de oameni de afaceri anonimi din Oradea, unul dintre ei fiind un om de afaceri italian din Oradea, care s-a oferit să achite două paturi ATI complet echipate.
Alte două firme orădene, Communications Media, care activează în domeniul publicităţii, şi Madrugada, producător de uşi şi ferestre termopan au oferit banii necesari pentru achiziţia unei staţii de monitorizare a funcţiilor vitale, apte să deservească 10 pacienţi în regim ATI concomitent, prin Fundaţia Comunitară Oradea iar Cătălin Popa, director executiv al reprezentanţei din Oradea a companiei franceze Decitex, un producător de materiale sanitare de top pentru spitale, va livra spitalelor din judeţ mopuri şi lavete dezinfectante.
În acelaşi timp, Fundaţia Comunitară Oradea, al cărei preşedinte executiv este Popa, a comandat pentru Spitalul Municipal, cu fonduri strânse de la 300 de donatori, un videolaringoscop, care poate fi utilizat în investigarea pacienţilor cu infecţii ale căilor respiratorii, inclusiv celor cu coronavirus.
Totodată, Asociaţia „Italiani in Bihor” a strâns banii necesari pentru a cumpăra pentru secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Oradea un aparat de monitorizare a bolnavilor, din dorinţa ca unitatea medicală să fie pregătită pentru bolnavii care vor ajunge aici.