Zece curiozităţi despre leul românesc. De unde provine numele monedei noastre şi care a fost cea mai mare bancnotă din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă prezentăm câteva curiozităţi despre moneda noastră naţională. Puteţi afla, printre altele, când a fost dată în folosinţă această monedă sau când au apărut primele bancnote.

- pe lângă România, o monedă naţională cu acelaşi nume – leul, este folosită şi în Republica Moldova. 

- moneda a fost lansată urmare a Legii pentru influenţarea sistemului monetar naţional şi pentru fabricarea monedelor naţionale, din 1867, 1 leu fiind divizat atunci în 100 de bani.

- în bulgară, cuvântul „leu” se traduce „lev” – care este şi moneda lor naţională. 

- Cel mai puternic leu din istoria României a fost cel din 1867, atunci când cu un leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

- cea mai mare valoarea a unei bancnote româneşti a fost în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când a fost tipărită bancnota de 5.000.000

- primele bancnote româneşti au fost emise în 1877, în timpul Războiului de Independenţă. 

- pe bancnota de 100 de lei, în perioada comunistă, apărea Nicolae Bălcescu. 

- În 2005, BNR a denominat leul. Valoarea de 10.000 de lei a devenit atunci 1 leu. 

- moneda cu cea mai mare valoarea numerică a fost cea de 100.000 de lei, emisă în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. 

- în secolul al XVII-lea apar în ţările române mai multe monede. Cea mai cunsocută dintre acestea este talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feţe un leu. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite