Medicină românească. Sute de vieţi, puse pe liste de aşteptare: invalizi din toată Moldova aşteaptă cu lunile pentru a fi trataţi la un spital din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Secţia de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare din Iaşi, cea mai mare de acest gen din Moldova, lista de aşteptare pentru internare se întinde pe patru luni. Peste 800 de persoane îşi amână tratamentul din cauza aglomeraţiei. Numărul de paturi, dar şi de cadre medicale este limitat, astfel că situaţia nu pare a avea prea curând rezolvare.

Secţia de Recuperare Neuromotorie din Iaşi este cea mai aglomerată din toată unitatea. Aici ajung toţi pacienţii care au suferit atacuri cerebrale, accidente de maşină, căderi de la înălţime în urma căror au rămas invalizi sau cu sechele severe pentru care au nevoie de şedinţe de recuperare periodice.

Tratamentul în cazul lor este de lungă durată, o internare făcându-se pe o perioadă de trei săptămâni. Pentru că numărul de paturi şi al cadrelor medicale este limitat, s-au întocmit liste de aşteptare. S-a ajuns în situaţia ca 800 de persoane să aştepte şi câte patru luni pentru a fi programaţi la tratament.

“Din păcate, soluţiile sunt foarte puţine, aproape inexistente. Sunt pacienţi croici care nu au altă soluţie decât să aştepte. Noi avem doar 80 de paturi pentru Secţia de Recuperare Neuromotorie, iar în evidenţa secţiei sunt câteva sute de pacienţi. Întotdeauna această secţie a fost cea mai aglomerată, tratamentul aici este complex şi de lungă durată. În tot spitalul avem numai 530 de paturi’’, spune Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iaşi. 

Unii bolnavi mor în lunile în care aşteaptă programarea

Bolnavii nu au altă soluţie fiindcă dacă ar fi să opteze pentru recuperare în sistem privat, ei ar trebui să plătească în jur de 40 de lei şedinţa de o oră. Iar cei mai mulţi dintre ei nu îşi permit costurile. Sunt nevoiţi astfel să aştepte cu lunile tratamentul salvator de la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

‘’Ne planificăm cu câteva luni înainte pentru tratament. Eu am aşteptat patru luni ca să prind un loc. Sunt cazuri în care în cele patru-cinci luni de aşteptare, pacientul moare. Sunt mulţi pacienţi care nu pot umbla, sunt în cărucioare. Noi avem nevoie de tratament continuu, dar suntem foarte mulţi şi fiecare trebuie să fie tratat. Ar trebui luate nişte măsuri, să se gândească cineva şi la noi”, spune Ioan G., un pacient  care a suferit un accident vascular în urma căruia a rămas paralizat pe partea dreaptă.

Medicii susţin că în cazul acestor pacienţi, recuperarea este vitală. Zilnic trebuie să facă pe lângă tratamentul medicamentos şi fiozio-kinetoterapie, precum şi balneoterapie. Pauzele lungi între programările pe care le au la spital nu fac decât să le înrăutăţească starea de sănătate, iar recuperarea să fie greoaie. Anual, la Spitalul de Recuperare din Iaşi se tratează peste 22.000 de bolnavi din toate judeţele Moldovei. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Medicină SF la cel mai mare spital de recuperare din Moldova. Sute de pacienţi paralizaţi se înghesuie la robotul-minune care le redă mersul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite