Urgenţele din Iaşi sunt supraaglomerate, în timp ce în centrele de permanenţă bate vântul. Pacienţii refuză să meargă la medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii din marile spitale din Iaşi se plâng că de multe ori sunt supraaglomeraţi de cazuri minore, care ar putea fi tratate la fel de bine la medicii de familie sau la centrele de permanenţă.

Prezentarea în urgenţe a devenit o obişnuinţă la Iaşi. Multe persoane evită prezentarea la medicul de familie sau la centrul de permanenţă, aşa cum ar fi normal, şi vin direct la Unitatea de Primire Urgenţe.

Se ajunge astfel la o supraaglomerare a medicilor şi la creştrea timpului de aşteptare pentru bolnavi. 

De exemplu, în ultima perioadă, medicii pediatri de la Spitalul de Copii spun că zilnic se confruntă cu numeroase cazuri de răceală, infecţii respiratorii sau probleme digestive şi le recomandă părinţilor ca atunci când nu este o urgenţă să meargă întâi la medicul de familie pentru ca micii pacienţi să fie consultaţi. 

‘’Recomandăm ca pacienţii care nu sunt urgenţe majore să se prezinte la medicii de familie sau la centrele de permanenţă, unde sunt medici de gardă. Am putea astfel să ne ocupăm în mod eficient de pacienţii care se află în stare gravă’’, spune doctorul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi.

Şi medicii de la cel mai mare spital din Moldova, ‘’Sfântul Spiridon’’ din Iaşi, se plâng că 15% dintre pacienţii care se prezintă în urgenţe au de fapt afecţiuni minore. Bolnavii recunosc că vin aici din comoditate sau pentru că medicii de familie au program după-amiază. 

De cealalaltă parte, la centrul de permanenţă din oraş bate vântul pe holuri. Cinci doctori sunt disponibili pentru a oferi consultaţii, dar anul trecut nu le-au trecut pragul decât 3.500 de persoane, adică o medie de doar doi pacienţi pe zi de fiecare medic. Centrul ‘’Umanitas’’ funcţionează în Tătăraşi şi este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 15.00-8.00, iar în weekend programul este non-stop. 

Vă mai recomandăm:

Câte 200 de bolnavi într-o gardă în compartimentele de primire urgenţe din Iaşi. „Pacienţii nu merg către celelalte porţi de intrare în sistemul medical”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite