Tratamente inovatoare împotriva cancerului. Cum funcţionează terapia personalizată ţintită şi imunoterapia
0O echipă de specialişti de la Wiener Privatklinik a prezentat la Iaşi cele mai moderne metode de tratare a cancerului folosite în centrele medicale din vestul Europei.
Zeci de pecienţi oncologici veniţi din întreaga Regiune de Nord-Est au luat parte la seminarul „Metode inovatoare de diagnostic şi tratament al cancerului în 2018”, organizat de Wiener Privatklinik la Iaşi.
O echipă de medici specialişti condusă de reputatul Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski a vorbit participanţilor, mulţi dintre ei în recuperare după un diagnostic de cancer, despre metodele moderne aplicate la Academy Cancer Center din cadrul clinicii private din Viena. „Echipe integrate de medici abordează această boală într-o manieră modernă. Nu facem doar examinare doar histologică, ci abordăm tumorile molecular. Astfel, putem acţiona mult mai rapid cu şanse mai mari de succes“, a explicat Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, care a oferit îndrumare şi pacienţilor care şi-au prezentat propriile cazuri.
Prof. Dr. Emanuel Sporn a făcut o scurtă istorie a modului în care se intervenea chirurgical în cazul cancerului la sân. Acum, potrivit specialistului, în spitalele din vestul Europei, în 90% din cazurile de cancer la sân pacientele reuşesc să-şi păstreze sânul şi prin intervenţii locale se evită masectomia. Pentru a depista la timp prezenţa tumorilor la nivelul sânului, specialistul recomandă ca o pacientă sănătoasă să facă prima mamografie după 30 de ani.
„Depinde de vârstă şi de istoricul medical al familiei. Recomandarea este ca la 35 de ani să facă prima mamografie, iar după vârsta de 40 de ani să se reia la fiecare doi ani. Dacă există în familie cazuri de cancer la sân, este indicat ca mamografia să fie făcută mult mai repede“, a explicat chirurgul. La seminar au mai luat parte şi Prof. Univ. Dr. Martin Klimpfinger, medic specialist anatomie patologică şi Prof. Univ. Dr. Walter Klepetko, specialist chirurgia tumorilor pulmonare şi chirurgie toracică, toţi activând în WPK Academy Cancer Center.
Potrivit specialiştilor de la Wiener Privatklinik, tratamentele imuno-oncologice „activează sistemul imunitar al pacientului, făcându-l să recunoască şi să distrugă celulele tumoral. Dovezile din studiile clinice arată că efectele terapiilor imuno-oncologice acţionează o durată îndelungată, implicând sistemul imunitar să lupte chiar şi după remisia bolii. Această caracteristică importantă a imuno-terapiei oferă pentru orima dată speranţa unei supravieţuiri de calitate pe termen lung pentru mulţi pacienţi ale căror prognoze anterioare ale bolii erau foarte rezervate“.
Potrivit acestora, imuno-terapia este folosită cu succes mai ales în tratarea melanomului în stadii avansate şi în unele tipuri de cancer pulmonar şi leucemie.
Wiener Privatklinik deţine Academy Cancer Center, care are capacitatea de a aborda multidisciplinar şi individualizat toate tipurile de cancer în diferite stadii, oferind pacienţilor două dintre cele mai moderne terapii utilizate la nivel mondial: terapia personalizată ţintită şi imunoterapia oncologică. Anul trecut WPK a tratat peste 600 de pacienţi români, dintre care 60% s-au adresat spitalului pentru terapiile inovatoare împotriva cancerului – imunoterapia şi terapia personalizată ţintită. Echipa WPK Academy Cancer Center este formată din peste 30 de experţi incluzând oncologi, hematologi, chirurgi, specialişti în medicină nucleară, geneticieni, dar şi alte specialităţi medicale conexe. Aceştia monitorizează progresul tratamentului şi contracarează orice potenţiale efecte adverse.