VIDEO Sute de maşini au intrat în coloană în Bucureşti într-un protest fără precedent. „Răbdarea celor 7 milioane de români din Moldova s-a terminat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii mai multor organizaţii civice au organizat sâmbătă, 19 mai, un marş motorizat de amploare, cu sute de maşini care au plecat din judeţele Moldovei spre Bucureşti. Scopul protestului este de a determina autorităţile centrale să construiască cele două autostrăzi care să lege Moldova de restul Europei.

UPDATE 20.50 Protestatarii reclamă că marşul a fost fragmentat intenţionat de forţele de ordine: ”Au pus şi gardurile în Piaţa Victoriei, urgent. Am numărat opt maşini de poliţie, trei motociclete şi un camion cu jandarmi. Iniţial, am fost conduşi de poliţie prin Bucureşti, prima dată au fost binevoitori, apoi ne-au fragmentat coloana în patru-cinci bucăţi mici, dirijate în locuri diferite. Acum nu ştiu unde sunt colegii mei”, a declarat, pentru News.ro, Dan Radu, unul dintre protestatari.

UPDATE 19.20 Participanţii la protest sunt în continuare blocaţi pe Şoseaua Kiseleff şi negociază cu Jandarmeria continuarea marşului către Piaţa Victoria.

UPDATE 18.20 Marşul motorizat către Piaţa Victoriei a fost blocat cu maşini ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei.

Imagine indisponibilă

Foto INQUAM PHOTOS

Planul organizatorilor evenimentului, unul fără precedent în România, era de a ajunge cu sute de maşini în Piaţa Victoriei, pentru a cere guvernanţilor să urgenteze procedura construcţiei autostrăzilor A7 şi A8. Aproximativ 350 de autovehicule au intrat în Bucureşti în coloană în jurul orei 17.00.

Imagine indisponibilă

Foto Inquam Photos

Dan Radu, unul dintre organizatori, spune că reprezentanţii Primăriei Bucureşti au interzis accesul coloanei de maşini în Piaţa Victoriei.  

Imagine indisponibilă

Foto INQUAM PHOTOS

„Au pretextat că acolo are loc o manifestare a taximetriştilor, dar taximetriştii habar nu au de aşa ceva. Ne au anunţat şi târziu, ca să nu putem avea o reacţie legală. Nu e o surpriză. Marşul este un succes, cu sute de participanţi, cu oameni care ne aplaudau pe traseu, cu o acoperire media bună. E un început corect. Dacă ni s-a interzis să intrăm cu maşinile în Piaţa Victoriei, o vom face pe jos, cu bannere, steaguri, megafoane. Mesajul a fost transmis”, a precizat Dan Radu.

Imagine indisponibilă

Sute de maşini din mai multe oraşe ale Moldovei au plecat în dimineaţa zilei de sâmbătă, 19 mai, din oraşele Moldovei, destinaţia finală fiind Capitala. Coloana s-a unit în Tişiţa la orele prânzului, de unde a pornit spre Bucureşti.

Acţiunea inedită este organizată de către Grupul Civic „Împreună pentru A8” şi Asociaţia „Moldova vrea autostradă”, scopul ei fiind determinarea autorităţilor centrale să urgenteze procedurile de construcţie a unei autostrăzi care să lege Moldova de restul ţării. Indicată de toate statisticile a fi cea mai sărăca regiune a ţării, Moldova este zona care nu este traversată de niciun metru de autostradă, fapt care descurajează investiţiile, susţin organizatorii marşului. 

La acţiunea de prostest sunt aşteptate maşini din mai multe judeţe - Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, dar şi din Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş, ultimele fiind judeţe care ar trebui să fie riverane autostrăzii A8. Vehiculele se vor deplasa încolonate spre Piaţa Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17.00. Va fi cel mai mare protest „motorizat” care a avut loc vreodată în România, susţin organizatorii. 

 „Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!”, se arată într-un comunicat de presă semnat de cele două organizaţii civice.

Imagine indisponibilă

Foto Facebook

În document se mai precizează că pentru Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş, care ar lega Moldova de rutele europene) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. De asemenea – mai arată organizatorii - pentru Autostrada A7 (sau drum expres) au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani! Acum două zile a avut loc ultima amânare - data de 15 mai 2018 era termenul pentru evaluarea ofertelor pe tronsonul Buzau - Focşani din A7. 

„Protestul atrage atenţia Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investiţiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forţei de muncă – şi că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova şi restul judeţelor care depind economic de A7 şi A8, s-a terminat”, mai susţin cele două organizaţii civice.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite