Superstiţie legată de nunţile făcute în luna mai. De ce se spune în popor că aceste cununii „nu ţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii tineri nu ţin cont de superstiţii atunci când decid să se căsătorească Sursă foto Shutterstock
Unii tineri nu ţin cont de superstiţii atunci când decid să se căsătorească Sursă foto Shutterstock

Odată cu încheierea Sărbătorilor Pascale a început şi cel mai activ sezon de nunţi. Cu greu se mai găsesc săli disponibile pentru cei care vor să se căsătorească în acest an.

Localurile sunt ocupate în special pentru luna mai, prima perioadă disponibilă de după Paşte, chiar dacă o vorbă din popor spune că „nunţile din mai ţin“. Potrivit unor folclorişti, superstiţia legată de cununiile care se trec „precum florile de mai“ are legătură cu ielele, personaje mitologice în unele regiuni ale ţării, care ar lua minţile flăcăilor. Ielele s-ar preumbla pe pământ timp de cinci săptămâni după Paşte, iar intervalul acesta ar fi nefast pentru organizarea de nunţi.

Cu toate acestea, celebrul etnograf Angela Paveliuc Olaru a precizat, pentru „Adevărul“, că rădăcinile acestei superstiţii nu sunt din lumea satului şi este greu de identificat cum a apărut.

„Ştiu de această credinţă, dar nu e valabilă pentru lumea satului, ţine mai mult de pătura intelectuală, de oamenii mai elevaţi. Toată această superstiţie legată de faptul că nu e bine să te căsătoreşti în luna mai nu o regăsim în lumea satului. Chiar am întrebat în cercetările mele din teren despre această credinţă, iar oamenii spuneau că nu ştiu de această superstiţie. Nu pot spune cu certitudine de unde vine această credinţă, dar pot afirma că nu este legată de lumea satului. Credinţele acestea sunt foarte discutabile, apare o opinie şi se răspândeşte uşor fără a putea urmări exact de unde a pornit“, a explicat Angela Olaru.

Nici temeiuri teologice nu sunt pentru această superstiţie. „Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunţi, cununii sau căsătorii, înţelegând prin aceasta şi căsătoria civilă şi slujba religioasă. Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, «nu ţin», se desfac sau se destramă. Totuşi, din punct de vedere teologic sau bisericesc nu există niciun fel de referire la asemenea subiect“, explica pr. prof. dr. Nicolae Necula, citat de crestinortodox.ro.

Unii ieşeni susţin că oricum nu ar ţine cont de asta în momentul alegerii datei nunţii, iar alţii care au făcut nuntă în această lună spun că totul nu este decât o credinţă fără temei. „Am făcut nunta la începutul lunii mai, în urmă cu 37 de ani, şi uite că a ţinut. Nu cred că trebuie să luăm în seamă toate vorbele astea din popor. Dacă există dragoste şi respect, ţine orice legătură“, a spus Constantin, care recent a aniversat 37 de ani de căsnicie alături de soţia sa.

Botoşani: PORTRET: Angela Paveliuc Olaru, cercetătorul obiceiurilor populare

Citeşte şi:
 

FOTO Un tânăr orb a ajuns antreprenor de top şi a urcat pe două din cele mai înalte vârfuri ale lumii: „Succesul este relativ“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite