Sfatul unui laureat al premiului Nobel, către români: Păstraţi tinerele valorile în ţara voastră, ar putea face afaceri şi aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lordul David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a susţinut sâmbătă, 15 iunie, o conferinţă motivaţională la Biblioteca Centrală Universitară Iaşi, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Liderul Partidului Unionist din Irlanda de Nord a discutat cu personalităţi din cultură, educaţie sau politică adunate la BCU Iaşi preţ de o oră şi jumătate. Pe lângă subiectele cu tentă economică, referitoare la situaţia Uniunii Europene sau a Marii Britanii din momentul actual, Lordul David Trimble a discutat cu audienţa şi despre una dintre marile cutume ale sistemului universitar românesc: migraţia în ţările dezvoltate a tinerelor valori.

Răspunzând unei întrebări din public, Trimble a sfătuit reprezentanţii universităţilor să implementeze programe în cadrul universităţilor care să le permită absolvenţilor să colaboreze pe plan profesional cu unitatea de învăţământ superior şi după finalizarea studiilor.

“Tinerele valori care pleacă sunt extrem de importante în economia noastră. Avem situaţii în care ei creează companii şi produse pe care noi le utilizăm. Marile universităţi  din lume au programe care le permit absolvenţilor să îşi înceapă o afacere în cadrul instituţiei după finalizarea studiilor. De aceea mulţi dintre tineri preferă să plece. Trebuie să faceţi ceva pentru a-i determina pe cei care termină acum studiile să nu mai plece iar dacă aţi avea programe asemănătoare cu a celor din marile universităţi, mulţi dintre absolvenţi ar rămâne. Ei ar putea foarte bine să înceapă o afacere aici, în cadrul universităţilor dumneavoastră ”, a spus Trimble.

În cadrul conferinţei motivaţionale, Lordul David Trimble a mai atins problema supravegherii populaţiei din partea serviciilor secrete de informaţii, dar a rememorat şi negocierea cu teroriştii, de la sfârşitul anilor ’90 care i-a adus un premiu Nobel.

David Trimble a câştigat premiul Nobel pentru pace datorită eforturilor sale diplomatice care au dus la încheierea Acordului de la Belfast (10 aprilie 1998) între guvernele britanic şi irlandez, moment de referinţă în instaurarea procesului de pace în Irlanda de Nord. Abilităţile sale de negociere au pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord dintre unionişti şi naţionalişti.

În perioada 1988-2002, Trimble a fost prim-ministru al Irlandei de Nord. A devenit lord în 2006, după ce a ocupat o funcţie în Camera Lorzilor a Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Festivalul Internaţional al Educaţiei a început ieri la Iaşi, primul eveniment fiind Gala Premiilor în Educaţie, ce a avut loc vineri seară, deschis de preşedintele onorific al festivalulului, actorul Radu Beligan.

CIteşte şi:

Herta Müller va participa la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi

Zece zile de teatru neconvenţional la Iaşi. 30 de trupe din România vin în Capitala Moldovei cu ocazia Festivalului Internaţional al Educaţiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite